Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Našao ih 2.000

20 godina sastavlja popis prezimena

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezadovoljni ste svojim imenom? Razmislite onda kako je onima, doduše rijetkima, kineskim obiteljima koje krase prezimena poput 'ništica', 'duh', pa čak i 'smrt'.

Muškarac iz južnokineske pokrajine Jianxija proveo je zadnjih 20 godina sastavljajući popis neobičnih prezimena, objavila je državna televizija CCTV. Većina Kineza dijeli nekoliko uobičajenih prezimena poput Zhang, Wang, Li, Liu i Chen. Kineski izraz za 'obične ljude' doslovno preveden glasi "onih stotinu starih prezimena".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S MJERAMA Donosimo popis svih lokacija na kojima se u Hrvatskoj možete testirati na koronavirus Red za cijepljenje protiv koronavirusa - 1 BORBA PROTIV KORONE Neke su zemlje već uvele obvezno cijepljenje, doznajte na koga se to odnosi i koja su ograničenja postavljena

No Chenga Yingliana zagolicalo je kad je prije mnogo godina pročitao novine u kojima je otkrio osobu s prezimenom Gui, što znači 'duh', javlja CCTV. Odonda prekapa novine, knjige i druge tiskovine u potrazi za sličnim rijetkim prezimenima i dosad ih je otkrio dvije tisuće.

Našao je Ling, što znači 'ništica', Cu, 'ocat', Miao, 'sekunda' i Yi ili 'jedan'. Praznovjerje u vezi s imenom u Kini je snažno, a mnogi će roditelji dati sve od sebe da im dijete dobije ime koje daje naslutiti da će izrasti u snažna, bogata i zdrava čovjeka. U Kini se prezime smije promijeniti, ali u izvješću se ne kaže koliko se ljudi rođenih kao 'Smrt' ili 'Duh' doista i odlučilo na na taj korak. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene