Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Više zabilježenih slučajeva

VIDEO Znanstvenici bez teksta: Kit oponašao ljudski glas!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjaci tvrde da bi beluga iz porodice bijelih kitova mogao govoriti poput čovjeka.

Čini se da kitovi mogu oponašati ljudski govor. Naime, jedan je ronilac u bazenu istraživačkog centra navodno čuo kako beluga ponavlja riječ 'out' (vani, iz). Kada je izronio na površinu bazena pitao je tko mu je od prisutnih dovikivao 'out' i mala istraga je pokazala kako to nije bio nitko od prisutnih, već da je beluga oponašala ljudske glasove kako bi komunicirala s njim.

>> Kada 'kitovi ubojice' slijede jedrilicu...

No, to nije jedini slučaj, piše The Mirror. Među stručnjacima je jako poznat kit Noc koji je oponašao ljudski govor, a da bi to uspio morao je mijenjati pritisak u nosnoj šupljini i zato su njegovi zvukovi bili dosta različiti od zvižduka kojima se inače kitovi glasaju. Nocov je 'talent' primijećen 1980. godine, a koristio je i podvodni mikrofon kako bi stupio u kontakt sa znanstvenicima.

'Naša promatranja pokazuju da kit mora mijenjati način na koji se inače glasa i da mora kontrolirati pritisak u nosnoj šupljini da bi dobio zvukove koji zvuče kao govor', objasnio je doktor Sam Ridgway iz  američke zaklade morskih sisavaca. Dodao je i kako je napor kitova očit i da motivacija za to mora postojati.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin" Slika nije dostupna Zanimljiva teorija VIDEO Putinovo novogodišnje obraćanje podiglo prašinu: "Čestitku je očigledno generirala umjetna inteligencija"

Watch More News Videos at ABC | 2012 Presidential Election | Entertainment & Celebrity News

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene