Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanastvenici upozoravaju da bi, kada dođe do udara, moglo doći do poremećaja u radu komunikacijskih i električnih sustava.


Velika eksplozija koja se dogodila na Suncu imala je za posljedicu solarnu oluju koja ide ravno prema Zemlji, upozoravaju znanstvenici.

Ističu kako bi, kada dođe do udara, moglo doći do poremećaja u radu komunikacijskih i električnih sustava.
Solarni bljesak, koji se na Suncu pojavio kasno u srijedu, vrlo je jak, magnitude kakvu promatrači nisu vidjeli godinama, piše Independent.

'Solarna oluja, koja dolazi iz središta nama najbliže zvijezde, predstavlja direktnu prijetnju jer ide ravno na Zemlju', ističu stručnjaci iz Space Weather Prediction Centra u Coloradu.

Oluja se kreće prema Zemlji brzinom od 4,02 milijuna kilometara na sat, izjavio je prognostičar Tom Berger, procjenjujući da bi do Zemlje trebala stići u petak.

Katastrofa izbjegnuta, ali se borba i dalje nastavlja!


Ipak, istaknuo je kako oluja ne bi trebala imati veće učinke na ljude, a najjače će se osjetiti na Sjevernom polu. No, zbog utjecaja na Zemljino magnetsko polje, moglo bi doći do smetnji u satelitskim i radio vezama.

Solarna oluja imat će i jednu pozitivnu posljedicu na Zemlju; naime, polarno svjetlo, tzv. Aurora Borealis bit će tijekom vikenda posebno dobro vidljiva.
 

Vezani članci Eksplozija u Anwertpenu (Foto: AFP) - 1 Snažna eksplozija zatresla Antwerpen: Teško oštećene tri zgrade, ljudi zarobljeni pod ruševinama, nekoliko ozlijeđenih Turisti na trajektu Petar Hektorović (Foto: Josip Regovic/PIXSELL) Uživajte u zadnjim zrakama sunca, stigao je kralj ljeta: Sljedeći tjedan obilježit će neugodne kiše i pljuskovi

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook