Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanci su izumili žvakaću gumu koja se ne lijepi te se u roku od 24 sata raspada.


Britanska vlada na godinu potroši 150 milijuna funti na kemikalije kojim se s ulica odstranjuju ostaci žvakaćih guma. Žvakaće gume Rev7 imaju isti okus i teksturu kao obične gume, no one se za razliku od ostalih mogu bez problema ukloniti s odjeće običnom vodom i sapunom.

Vezani članci Problematične gume - 15 Vulkanizeri se nagledaju svakakvih čuda, a ove gume su im osobni favoriti Slika nije dostupna Žvakaće gume ne preveniraju karijes

>> U Mostaru žvakaće od kojih rastu grudi

Također, ispiranjem u kanalizaciju rastvara se u minerale i biorazgradive proizvode. Nove žvakaće su dizajnirane na Sveučilištu u Bristolu i imaju okus peperminta kao i posebne polimere zbog kojih se ne lijepe. Trenutno ih Britanija izvozi u SAD, a uskoro bi se trebale pojaviti i u njihovim trgovinama.

'Materijal koji smo razvili može se koristiti i u druge svrhe kao što je zaštita protiv grafita i bakterija. No, nama su trenutno žvakaće gume golemi problem pa smo se bazirali na njih', izjavio je profesor Terry Cosgrove. Britanije će SAD-u prodati 300 tisuća tona žvakaćih, a pretpostavlja se da godišnje u okolišu završi 120 tisuća tona.

U borbi protiv žvakanja najdalje je otišao Singapur gdje su žvakaće potpuno zabranjene. Ukoliko vas uhvate da ih koristite prijeti vam godinu dana zatvora ili 10 tisuća dolara kazne.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju