Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izumiranje nekoć golemih morskih pasa možda je dovelo do toga da kitovi narastu do današnjih veličina, pokazuje studija o kojoj je nedjelju piše BBC.


Megalodon, drevni predator dugačak od 14 do 18 metara nalik velikom plavom kitu, lovio je primitivne kitove usane koji su bili manji od svojih današnjih srodnika.

Vezani članci Ilustracija Užas kod Drniša: Lovačkom puškom ustrijelio psa pa pobjegao Slika nije dostupna VIDEO Drama na aerodromu: U kovčegu skrivao 23 kilograma kokaina

Megalodoni su izumrli prije 2,6 milijuna godina na prijelazu is pliocena u pleistocen, nakon čega su kitovi usani počeli rasti do današnjih veličina.

Smatra se da su morski sisavci činili glavninu prehrane 50-tonskog morskog psa, no ikako nema pouzdanih dokaza da su se hranili kitovima usanima, uz njihove fosile često se nalaze Megalodonovi zubi.

Ako su bili na jelovniku morskog psa, nestanak tog predatora veličine kamiona možda je pokrenulo nesmetan rast kitova, smatraju znanstvenici.

Kitovi usani filtriraju sićušne organizme iz vode pomoću organa nalik češlju u ustima. U tu skupinu spada i najveća živuća životinja na svijetu, veliki plavi kit koji može narasti do 30 metara.

Suautorica studije Catalina Pimiento iz Prirodoslovnog muzeja u Gainesvillea na Floridi kaže da je su znanstvenici napravili tek prvi korak u rasvjetljavanju nestanka Megalodona.

"Još nismo sigurni kako taj mehanizam funkcionira", rekla je Pimiento BBC-u u vezi s evolucijom kitova. "Kad smo otkrili kada se to dogodilo, uočili smo da se podudara s rastom kitova. Sada trebamo ustanoviti je li jedan događaj, nestanak Megalodona, uzrokovao drugi, evoluciju gigantizma kod kitova", istaknula je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju