Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobitnik Ig Nobelove nagrade

Izumila grudnjak koji se pretvara u gas masku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka znanstvenica Elena Bodnar, koja je izumila grudnjak koji se pretvara u gas masku, jedna je od ovogodišnjih dobitnika Ig Nobelove nagrade - nagrade koja se dodijeljuje za nepotrebne izume i otkrića.

1991. znanstveno humoristični magazin Annals of Improbable Research utemeljio je svojevrsnu parodiju na dodjelu Nobelovih nagrada, nazvavši je Ig Nobelovom nagradom, a dodjeljuje se svake godine u ranu jesen na američkom Sveučilištu Harvard, paralelno s objavom imena dobitnika 'pravog Nobela'. Iako dodjeljivanje ovakve nagrade zvuči kao izrugivanje 'pravim' dostignućima, kandidati koji se natječu za Ig Nobela pravi su znanstvenici. Jedina je razlika između njih i onih drugih u tomu što se ovi bave pomalo bizarnim stvarima, no njihovi izumi, prema riječima mnogih, ljude prvo dobro nasmiju, a onda ih i potaknu na razmišljanje. Ig Nobelove nagrade dobitnicima već tradicionalno uručuju pravi Nobelovci.

Pročitajte i ovo Maska Ngil naroda Fang iz Gabona U Francuskoj Bračni par izgubio četiri milijuna eura zbog rijetke afričke maske, okrivili trgovca rabljenom robom... Danka Derifaj, reporterka Provjerenog - 3 Udruga PaRiter Reporterka Provjerenog Danka Derifaj novinarka godine: Obrađivala teme o kojima drugi ne progovaraju

Nagrade su ove godine dobili - grudnjak koji se u samo nekoliko sekundi može pretvoriti u dvije gas maske, švicarski patolozi koji su utvrdili da pivske boce mogu razbiti lubanju čak i kada su prazne, irski policajci dobili su nagradu za književnost nakon što su zabunom napisali nekoliko kazni za prebrzu vožnju vozaču Prawo Jazdy što na poljskom znači vozačka dozvola, meksički znanstvenici koji su napravili dijamant od tekile, znanstvenici iz Zimbabvea za izdavanje novčanica u vrijednosti od jednog centa do 100 milijardi zimbabveanskih dolara, direktorima četiri islandske banke za preživljavanje spektakularnog kolapsa, te britanskim znanstvenicima iz Newcastlea koji su otkrili da krave koje imaju ime daju više mlijeka nego one bez imena.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene