Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na četkici za zube može biti više od 10 milijuna bakterija. Zagađuje je voda kojom perete ruke, ali i ona iz WC školjke. Ipak, postoje načini kako pripaziti na nju.


Iako vaša četkica za zube možda izgleda nevino, ona je veliki magnet za bakterije. Može sadržavati njih više od 10 milijuna, među kojima i E. Coli i stafilokoke, pokazala je studija sveučilišta u Manchesteru.

Vezani članci Povijesne mačke (Foto: sadanduseless.com) - 9 Svećenici su u srednjem vijeku imali zanimljivu opsesiju mačkama Slika nije dostupna Oprez: I WC je čišći od kupovnih kolica

Vaša četkica može biti zagađena vodom koja pršće kada perete ruke ili još gore - onom kada puštate vodu u WC školjci. Također, u slučaju pada četkice na pod ne vrijedi pravilo od pet sekundi. Sad kada već možda osjećate odbojnost prema vašoj četkici, dobra vijest je da postoji načini kako se prema njoj odnositi s poštovanjem, piše NY Post.

Za početak - nabavite novu i mijenjajte ju svaka tri do četiri mjeseca.

FOTO 'Hands free' četkica za zube!

Koristite pravu pastu za zube jer neke su bolje od drugih u ubijanju bakterija. Kupujte one koje sadrže triklosan ili kopolimer. Nemojte s drugima dijeliti svoju četkicu za zube - svoje bakterije zadržite za sebe.

Također, nakon pranja temeljito ju očistite. Ponekad ju možete umočiti u tekućinu za ispiranje usta. Još jedan savjet - spuštajte poklopac WC školjke prije svakog puštanja vode.

Hrvati zube peru svaki peti dan, četkicu mijenjaju jednom godišnje!

I na kraju, izložite svoju četkicu zraku. Stomatolozi smatraju da je nije dobro držati u hermetički zatvorenoj kutiji. Najbolje je držati u ormariću. Iako ni tamo ne dobiva dovoljno zraka, zaštićena je od vanjskih bakterija. Također, kada više četkica za zube držite na istom mjestu pobrinite se da se ne dodiruju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook