Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve laž?

'Isus si takav kalež ne bi mogao priuštiti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novootkviveni Sveti gral koji se nalazi u Španjolskoj je prava izmišljotina, misli novinarka Candida Moss.

Navodno otkriće 'Svetog grala' koje je potreslo svijet prava je izmišljotina, smatra Daily Beast-ova novinarka Candida Moss.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potrebna daljnja istraživanja "Ovo je potencijalno sveti gral": Stručnjaci razvili test koji otkriva rak u najranijoj fazi Hannah Millbrandt od svoje je 7. godine bila uvjerena da boluje od neizlječivog raka u terminalnoj fazi (Foto: Facebook) Pila lijekove za rak i brijala glavu Šokantna ispovijest: "Od 7. godine liječila sam se od raka koji je majka izmislila zbog novca"

'Ovaj tjedan pojavila se vijest da su dvojica španjolskih povjesničara identificirani Sveti Gral , kalež iz kojeg je Isus pio večer prije nego što je umro. No to nije sve, našli su ga neposredno prije Uskrsa, to je stvarno previše!', napisala je novinarka.

Riješen jedan od najvećih kršćanskih misterija?

Kalež je otkriven u muzeju u bazilici Svetog Isidra u Leonu, novinarka se pita kako ga prije nitko nije otkrio. 'Indiana Jones mora da je ljut ili bi bio da je ovo pravi 'Sveti gral', napisala je.

Prvi problem kojeg spominje je onaj o autentičnosti podrijetla. Navodni je gral bio poklon muslimanskog Emira španjolskom kralju Ferdinandu I, a dokaz o tome su spisi pronađeni na Sveučilištu u Kairu. Ferdinand I prema tim je dokumentima gral dobio kao zahvalu za pomaganje Egiptu za vrijeme velike gladi.

Upravo ti dokumenti koji opisuju kako kalež bio poklon kralju Ferdinandu I napisani su 1037 godine, više od tisuću godina nakon što ga je Isus upotrijebio za vrijeme svoje Posljednje večere, a o tom predmetu se u tisuću godina ne spominje apsolutno ništa.

Još jedna stvar koja ne ide u prilog tvrdnjama ovih španjolskih povjesničara je ta da je upravo 11. stoljeće bilo najplodnije doba za trgovinu relikvijama, doba u kojem je svaki plemić, monarh ili biskup bio spreman dati sve ne bi li došao u posjed jednom takvom predmetu.

Uhićeni katolički prelat Nunzio Scarano htio je papi Franji dojaviti sumnjive aktivnosti

Kako piše novinarka 'ne moraš biti veliki ekonomist da shvatiš kako potražnja stvara plodno tlo za krivotvorine'. Poznato je kako je na tisuće kaleža iz tog doba prepoznato kao 'Sveti gral'.

Najveći problem u ovoj priči predstavlja njegov izgled. Svi znamo da bi Isus koristio mnogo jednostavniji i običniji kalež, a ne ovaj optočen zlatom i dragim kamenjem.

No prema navodima povjesničara koji su zaslužni za ovo otkriće, drago kamenje i ostali nakit dodani su kasnije, no kada se sve to oduzme kalež je i dalje prebogat. 'Isus si takav kalež ne bi mogao priuštiti', napisala je novinarka.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene