Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.


Meksički arheolozi otkrili su drevni vodovod pod jednim od najvažnijih hramova Maja u Meksiku, objavili su u utorak znanstvenici.

Vezani članci Renato Petek Renato Petek: 60 tisuća Zagrepčana još nemaju priključak na gradski vodovod, a plaćaju jednaki prirez Pukla cijev, Ilustracija U Vodovodnoj ulici u Zagrebu pukla vodovodna cijev, gužve u prometu

Devet kanala dugih 17 metara otkriveno je pod hramom iz sedmog stoljeća u Palenqueu u saveznoj državi Chiapas, koji je na listi svjetske kulturne baštine UNESCO-a, rekao je voditelj iskapanja Arnaldo Gonzalez Cruz.

Složeni vodovodni sustav povezivao je kralja K'inicha Janaahb'a Pakala, vladara Palenquea, i majanskog boga vode Chaaca, pojasnio je Gonzalez.

Analiza hijeroglifa iz hrama pokazala je da se možda odnose na proljeće i predstavljaju simbolički put podzemnih voda, utjelovljen u otkrivenim kanalima, kaže.

Smješten u državi Chiapas na jugu Meksika, drevni grad Palenque jedno je od najvažnijih arheoloških nalazišta iz doba Maja.

Arheolozi su to mjesto počeli radarom istraživati 2012., misleći najprije da se radi o geološkoj anomaliji.

"Odlučili smo to podrobnije analizirati i otkrili da se radi o složenom sustavu kanala ukopanih u stijenu, točno ispod grobne komore", rekao je Pedro Sanchez Nava, koordinator u Nacionalnom institutu za antropologiju i povijest. (Hina)