Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvati znaju bolje'

'Hvala ti, Hrvatska: Svi će biti cijepljeni'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sa svojom nedavnom uredbom da sva djeca moraju biti cijepljena, 'Hrvatska je postavila globalni inteligentni, te na dokazima utemeljen standard javnog zdravstva', ovako je pohvalio hrvatski zdravstveni sustav američki novinar.

Novinar američkog portala The Daily Beast u svojoj je objavi pohvalio hrvatski zdravstveni sustav, ocjenivši ga kao globalni primjer za postavljanje inteligentnog javnog zdravstva.

Pročitajte i ovo Vili Beroš Nakon Plenkovića VIDEO Vili Beroš poručuje s TikToka: "Zapratite ovaj profil, stisnite plusić" Ilustracija Svjetski dan bubrega Tek šest posto zna da je ozbiljno bolesno: Nema simptoma, ne boli i bolest dugo može ostati neprepoznata

Rajko Ostojić: Liste čekanja do kraja godine mogu se smanjiti i do 60 posto

'Hrvatska se odmaknula daleko ispred SAD-a i brojnih drugih zemalja zapadne Europe u području javnog zdravstva. Oni su ocijenili dokaze za i protiv obveznog cijepljenja djece, sumirajući problem na sljedeći način: 'Pravo djeteta na zdravlje je više od prava roditelja na (pogrešan) izbor', napisao je novinar Kent Sepkowitz te dodao 'Hrvati su odlučili da će cijepljenje djece protiv ospica, hepatitisa, hripavca i difterije od sada biti obavezno u cijeloj zemlji'.

'Da, Hrvatska, dom Josipa Broza Tita i dio Titove Jugoslavije do 1991., zemlja koja je zauzela 84. mjesto u svijetu s godišnjim BDP-om od oko 78 milijardi dolara i sa brojem stanovnika od 4,5 milijuna, zemlja koja se nedavno pridružila Europskoj uniji, upravo je ta Hrvatska postala globalni primjer za postavljanje inteligentnog javnog zdravstva', dodao je.

Zdravstvo grca u problemima: Uskoro moguća nestašica lijekova

Novinar smatra kako je hrvatski zdravstveni sustav dobar primjer ostalim zemljama koje traže neke činjenice 'koje nisu nimalo kontroverzne za one koji vjeruju u stvarnost: cijepljenje spašava živote, obitelji i dolare. Cijepljenje je spasilo više života, daleko više od penicilina', napisao je Sepkowitz te kritizirao američki zdravstveni sustav napisavši kako se previše 'forsira na 'osobnosti' fetusa i pitanje pobačaja, dok vlasti nisu spremne raspravljati o pitanju cjepiva već se vode onom: 'Mama i tata znaju najbolje'. U ovom slučaju, Hrvati ipak znaju bolje'.

Na primjer u Afganistanu, Pakistanu i Nigeriji još uvijek postoji veliki broj slučajeva dječje paralize iz razloga što odbijaju uvesti cijepljenje jer misle da je ono američki plan sterilizacije AIDS-a, dodao je.

Članak u cijelosti pročitajte OVDJE

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene