Obavijesti Pretražite Navigacija
Ne zvuči nimalo dobro

Slavni znanstvenik otkrio čega se trebamo bojati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nisu mašine te koje će nas upropasti, već ljudska pohlepa.

Slavni teoretski fizičar Stephen Hawking u četvrtak je odgovarao na brojna pitanja članova društvene mreže Reddit, a najintrigantniji dio se odnosio na temu robotizacije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zabrinjavajući podaci Više od 300 milijuna djece živi u ekstremnom siromaštvu: "Lišeni ne samo najosnovnijih potreba već i dostojanstva, životnih prilika i nade" Pučka kuhinja Poražavajuća statistika Sve više građana u riziku od siromaštva: "Da nema pučke kuhinje mnogi ne bi imali što jesti"

Naime, kao što ste to vjerojatno već imali priliku čitati, iz godine u godine se iznova procjenjuje koliko će se radnika naći na cesti uslijed razvitka informatičke tehnologije i robotizacije, međutim Hawking je mišljenja da strojevi sami po sebi nisu problem.

"Pohlepa, to je ono čega se treba plašiti", odgovorio je na tu temu Hawking, pa predvidio da će ekonomska nejednakost samo rasti.

NAJVEĆI GENIJ DANAŠNJICE 'Ove dvije stvari mogle bi uništiti ljudsku rasu'

"Kako će pojedini poslovi postajati automatizirani, tako će nejednakost postajati izraženija jer bogati vlasnici strojeva neće htjeti dijeliti svoj profit", naglasio je Hawking te dodao:

"Ukoliko će strojevi proizvoditi sve što nam je potrebno, kako će svijet izgledati će ovisiti o tome kako će se ti proizvodi raspoređivati. Svatko bi mogao uživati u raskoši budu li se dobra dijelila, no isto tako bi većina ljudi mogla završiti u teškom siromaštvu ukoliko vlasnici mašina uspiju izlobirati za sebe".

"S obzirom na to kakvi su trendovi, čini se da ćemo ići u ovom drugom smjeru, da će tehnologija samo još više produbiti ekonomski jaz", kazao je Hawking.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene