Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mjesto na listi

Zadarske orgulje na listi najčudnijih instrumenata!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski Guardian objavio je popis 10 najčudnijih glazbala na svijetu. Na drugom mjestu našle su se zadarske morske orgulje.

Britanski Guardian objavio je popis 10 najčudnijih glazbala na svijetu. Na drugom mjestu našle su se zadarske morske orgulje. Poziciju dijele sa sličnim orguljama u San Franciscu i Blackpoolu.

Pročitajte i ovo Problem proračuna u Zadru - 1 tehnički proračun Sve je stalo zbog svađe: Gradonačelnik i Gradsko vijeće prebacuju loptice, a radnici strahuju za plaće Centar za mlade Zadar - 3 u očekivanju Godota Sramotan primjer nebrige: U velebnu zgradu uložili šest milijuna eura, a zjapi prazna

Prvo mjesto zauzeo je instrument za čiji je izum zaslužan Leland W. Sprinkle koji je nakon tri godine života u spiljama u Virgiiji pronašao stalaktite koji imaju točno određeni ton. Posložio ih je tako da tvore orgulje koje mogu svirati 37 različitih tonova, a spilja je zaslužna za akustiku.

'Hrvatska je definitivno 'in''

Na popisu instrumenata našla se i cesta u Kaliforniji koja svira Rossinija, glazbala od leda koja izrađuje Norvežanin Terje Isungset, klavir s mačkama iza čijih su tipki odjeljci s mačkama. Kada se pritisne tipka u rep životinje zabije se čavao i ona proizvede zvuk. Njegova prvotna svrha nije bila da glazba, nego šokiranje psihijatrijskih pacijenata kako bi promijenili svoje ponašanje. Ipak, čini se da, srećom, instrument nikad nije napravljen.

Na popisu je i deset tona težak Aeolus Lukea Jerrama - paviljon koji se satoji od cijevi koje proizvode zvukove zahvaljujući vjetru. Kameni ksilofon kojeg je Joseph Richardson izrađivao 13 godina zauzeo je sedmo mjesto, a na listi su još tri metra visoka skulptura drveta The Singing Ringing Tree, parni sat iz Vancouvear i vegatarijanski orkestar koji se sastoji od raznog povrća.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene