Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti im izumiranje

Francuskim medvjedima nedostaju ženke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Populacija mrkih medvjeda u Francuskoj tako je mala da vrsti prijeti izumiranje, upozoravaju znanstvenici i dodaju da bi se trend mogao preokrenuti dovođenjem novih ženki u područje gdje medvjedi još uvijek obitavaju.

Studija, objavljena u stručnom časopisu PLos ONE, upozorava da je u medvjeđoj populaciji veći broj mužjaka od ženki, te da bi se dovođenjem novih ženki ne samo povećala populacija već bi se riješili i neki drugi razlozi koji stoje iza pada broja medvjeda. Populacija mrkog medvjeda u Francuskoj je tijekom 20. stoljeća gotovo potpuno nestala, a sada su prisutne svega dvije odvojene zajednice u Pirinejima.

Pročitajte i ovo Videozid: Dino Goleš - 3 IZUMIREMO Znate li koliko prosječan Hrvat ima godina i koliko zarađuje? Dnevnik Nove TV donosi zanimljive podatke Slika nije dostupna Iz Slovačke VIDEO Zagrebački ZOO postao dom za dva nova medvjedića: "Albert bi bio samozatajan alternativac, a Kvetina zvijezda TikToka"

Središnja populacija, nastala nakon preseljenja medvjeda iz Slovenije, ima više ženki i broj jedinki se stalno povećava. U zapadnoj populaciji mrkih medvjeda u kojoj dominiraju mužjaci broj jedinki opada. Stručnjaci pretpostavljaju da u toj skupini broj jedinki pada iz dva razloga: srođivanja i 'čedomorstva', kada medvjed ubija mladunčad koja nije njegova pa ženke prestaju s reprodukcijom. Znanstvenik Guillaume Chapron vjeruje da bi se problem mogao riješiti dovođenjem novih ženki u tu populaciju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene