Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Koje ste posjetili?

FOTO: Top 10 palača i dvoraca svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oni su među najposjećenijim mjestima svijeta, ali i podsjetnik na povijest. Svaki ima svoju priču. Donosimo top 10 palača i dvoraca na svijetu.

Na prvom mjestu top 10 palača i dvoraca nalazi se pariški dvorac Versailles, jedna od glavnih atrakcija Francuske. Njegovi vrtovi, Dvorana ogledala, fontane, sve to podsjeća na godine francuske monarhije i velikih planova Luja XVI.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napušten 400 godina FOTO Grad koji skriva nevjerojatno blago Slika nije dostupna Posebno zanimljivi strancima VIDEO Oni su pravi mamac za turiste, a mi ih zanemarujemo

Druga na ljestvici među najljepšima nalazi se španjolska Alhambra u Granadi, palača posljednjih islamskih vladara Španjolske. Drvena građa, izvori vode i osjećaj smirenosti izvrstan su primjer islamske arhitekture.

Treća na pobjedničkom postolju je palača iz Sirije, Krak Des Chevaliers. Smatra se izvrsnim uratkom vojne arhitekture. Izgrađena je s namjerom da izdrži napade neprijatelja tijekom godina.

Za četvrti dvorac na top 10 ljestvici izabran je bečki Schloss Schonbrunn. On je bio rezidencija Habsburgovaca od 1659. godine, a na njegovoj izgradnji i uređenju radili su najbolji umjetnici u Europi.

Najveći drevni dvorac u Europi, Praški dvorac, rangiran je na petom mjestu. Veliki kompleks katedrala, palača i crkvi podsjetnik je na mnoge vladare, a danas je to residencija češkog predsjendika.

Zabranjeni grad u Pekingu šesti je na ljestvici. Nekadašnja carska palača izrađena je uglavnom iz drveta,a preživjela je stoljeća ratova i prirodnih katastrofa. U mnogim prostorijama se još uvijek može pronaći izvorni najmještaj.

Nakon Pekinga na redu je londonski Tower of London. Srednjovjekovna tvrđava uz sjevernu obale rijeke Temze jedno je od obaveznih točaka za posjetitelje Londona. namjena mu je bila raznolika, od mjesta za krunidbe do zatvora i mučionice.

Još jedan dvorac iz Engleske našao je svoje mjesto među top 10 najljepših kraljevskih i drevnih građevina. Radi se o dvorcu Windsor, rezidenciji britanske kraljevske obitelji već 900 godina. Samo su neki dijelovi dvorca otvoreni za razgledavanje.

 

Na predzadnjem mjestu nalazi se dvorac San Felipe u Kolumbiji. Sagrađen je 1533. s namjerom da izdrži napade gusara. Ispod edvorca nalaze se mnogi tuneli koji povezuju različite odjeljke.

Posljednje mjesto ljestvice zauzeo je španjolski dvorac Alcazar. Smješten je na brdu s pogledom na rijeke Clamores i Eresmu, a danas predstavlja španjolski vojni arhiv. Pretpostavlja se da je izgrađen u 12. stoljeću.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene