Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ispod površine

FOTO Otkrijte malo poznate stvari o epskim građevinama svijeta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko ste se puta zapitali kako su građena svjetska čuda ili slične nevjerojatne građevine? Otkrijte ingenioznost gradnje 10 epskih svjetskih građevina te malo poznate činjenice koje se skrivaju u njihovim dubinama.

1. Taj Mahal

Pročitajte i ovo Lažni požar - 4 Eiffelov toranj u plamenu Video koji je šokirao svijet zapravo je - lažan: Lako ga je napraviti, ali što mu je cilj? Proslava zimskog solisticija kod Stonehengea tisućljetna tradicija VIDEO/FOTO Ni hladnoća ni oblaci ih nisu spriječili: Tisuće ljudi slavilo zimski solisticij kod slavnog spomenika

Legenda kaže da je vladar Mughala, Šah Jahan naredio da se graditeljima Taj Mahala odrežu šake, kako više nikad ne bi mogli nepraviti nešto tako lijepo. Ipak ne postoji pisani zapis koji bi potvrdio tu legendu.

Ingenioznost izgradnje tog monumenta je između ostalog u tome, što su njegovi arhitekti nagnuli minarete da stoje lagano prema van, tako da u slučaju potresa ne padnu na središnji dio građevine. Taj Mahal se svejedno doima savršeno okomit, ali to je samo naočigled.

Napokon riješen jedan od najvećih svjetskih misterija!

2. Burj Khalifa

Puno se pisalo i govorilo o ovom zdanju koje se uzdiže nebu pod oblake sa svojih 828 metara visine te nosi titulu najviše zgrade na svijetu.

Kako bi izdržao jake nalete vjetra, Burj Khalifa dizajniran je s unutarnjom jezgrom na koju se naslanjaju tri njegova krila pod kutem od 120 stupnjeva jedan prema drugom. Prilikom naleta vjetra na dva krila, treće pruža potporu i odupire se nastalim silama, prenosi lonelyplanet.com.

3. Moai, Uskršnji otoci (Rapa Nui)

Ove ogromne kipove (prema jednoj od teorija) krivi se za nestanak starih stanovnika Uskršnjih otoka. Kako su postavljeni na mjestima gdje stoje pokazale su tek satelitske snimke Uskršnjeg otoka, napravljene 2005. godine, koje su pokazale tragove u zemlji kako vode od kamenoloma u kojem su ti kipovi od 10 metara isklesani.

Nakon što bi užem osigurali glave kipova, manji timovi bi ih 'odšetali' do njihovog mjesta na padini.

4. Stonehenge

Izvanzemaljci, druidi i svi između njih (tkogod da jesu) bili su predmetom teorija o tome tko je izgradio tu megalitnu građevinu. Nedavni dokazi sugeriraju kako je izgrađen kako bi se slavio zimski solsticij, a ne ljetni, kao što je prethodno bilo predloženo.

Oko 2600. godine prije Krista kamenje je (vjerojatno) rijekom prevezeno iz kamenoloma u Walesu. Svaki kamen je spušten u za njega predviđenu rupu.

5. Eiffelov toranj

Izgrađen za Svjetski sajam 1889. godine u Parizu, sam Eiffel se prvi popeo na njegov vrh putem 1710 stepenica. Sa svojih 324 metara visine, Eiffelov toranj bio je korisna radio antena pomoću koje su Nijemci slali kodirane poruke svojim snagama u Drugom svjetskom ratu.

Svakih sedam godina na toranj se potroši 50 tona boje kako bi mu se obnovio izgled.

6. Kineski zid

Isprva napravljen od blata i kamenja, car Jiajing je u 16. stoljeću od njega napravio poštovanja vrijednog kamenog zmaja. Milijuni radnika unvačeni su iz vojske ili prisiljeni na radove kako bi se izgradio Kineski zid.

Radili su 24/7, a jedan zapis kaže kako je dio zida od 3 kilometra, 3.000 radnika uspjelo napraviti za samo 600 dana.

Unatoč tvrdnji da je to jedina građevina koju se može vidjeti golim okom iz svemira, to ipak nije tako, jer vam je za to potrebna jača kamera na, primjerice, Međunarodnoj svemirskoj postaji.

7. Angkor Wat, Kambodža

Carstvo hramova za grad od milijun stanovnika trebalo je graditi 35 godina uz 300.000 radnika te pomoć oko 6.000 slonova. za Angkor Wat se vjeruje da je najveći religijski kompleks u svijetu.

Okop oko Angkor Wata je toliko velik da se može vidjeti iz svemira.

U zidove hrama uklesano je 3.000 zavodećih nimfi, a svaka je napravljena različite te s jednom od čak 37 različitih frizura.

8. Machu Picchu, Peru

Visoko u Andama, stari grad Machu Picchu napravljen je, nastanjen i napušten u svega 100 godina, da bi nakon toga ostao izgubljen za civilizaciju stoljećima.

Tijekom njegove izgradnje, Inke nisu koristile kotače kako bi prevozili kamene blokove. Vjeruje se kako su ih uz stijene i padine vukli ručno, jer na dieju kamenja pronađene su izbočine, za koje se vjeruje da su možda bili rukohvati.

Ingeniozna arhitektonska rješenja korištena su kako bi građevine bile otporne na potrese, od kamenih blokova "L" oblika, preko vrata i prozora nagnutih prema unutra, do činjenice da nije korištena nikakva vezivna građa za kamene blokove, već su oni savršeno sjedali jedan na drugog pa se dobilo na fleksibilnosti bez da se ugrozi statika ili čvrstoća.

9. Khazneh, Petra, Jordan

khazneh je star preko 2000 godina i bio je dragulj prastarog grada Petre. Kultni status stekao je u filmovima poput Indiane Jonesa.

Zbog nedovršene grobnice pored, vjeruje se kako je Khazneh isklesan odozgo prema dolje. Rupe koje se nalaze na stijenama krivi su trag, jer se vjeruje kako su ih isklesali vandali kasnije, kako bi se mogli penjati do kipova i pljačkati ih.

10. Egipatske piramide u Gizi

Do izgradnje Eiffelovog tornja 1889. godine, Velika piramida u Gizi bila je najviša građevina u svijetu. Napravljena je kako bi držala tek tri grobnice, ali za njezinu izgradnju bilo je potrebno 30.000 radnika.

Analizom smještaja radnika, tehnologije pečenja kruha, ostataka životinja i prastarih grafita, vjeruje se kako radnici nisu uopće bili robovi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene