Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Australska prirodna čuda

FOTO: Drvo koje 'krvari'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jedna vrsta drveta u Australiji je relativno česta, no uvijek zapanji turiste koji ga vide. Zašto, jer ono izgleda kao da ima 'žive rane' na sebi, odnosno kao da krvari.

Glatkokora jabuka (Angophora costata), samo je jedno od imena za drvo koje raste u šumama istočne Australije i naraste između 15 i 35 metara visine. Kora tog drveta gotovo je neprirodno roze boje, a dok je drvo mlado, ili svježe oguljeno nakon otpadanja stare kore, bojom podsjeća na ljudsku kožu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uhićen upravitelj Otrovali se u indijskom restoranu: Gosti su pljuvali krv i vrištali od boli Ilustracija nevrijeme u Sydneyju Udario ih grom: Četiri osobe pronađene bez svijesti, prevezli ih u bolnicu

Ipak, ono što turiste u istočnoj Australiji, posebice oko Sydneyja posebno fascinira kad je u glatkokora jabuka, jest smola koja izlazi iz nje i koja turiste na prvi pogled podsjeća na krv. Mnogi pomisle kako se možda radi o životinjskoj krvi, ili ljudskoj, no zapravo je riječ vrsti smole koju to drvo izlučuje.

Lokalni mit, vjerojatno aboridžinskog porijekla, kaže kako to drveće 'krvari' zbog 'slomljenog srca'. Smola tog drveta brzo se suši na zraku i lako je topiva u vodi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene