Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nužna za preživljavanje

Podrazumijevamo li vodu? Šest stvari koje ne bi imali bez vode

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekoliko je stvari koje mnogi svakodnevno koriste, a čija proizvodnja ovisi o vodi.

Voda nam je neophodna da preživimo, a na primjeru nekoliko konkretnih stvari koje koristimo svakodnevno, pokazano je koliko nam vode zapravo treba.

1. Struja

Pročitajte i ovo Teška situacija u Gazi Izrael neprestano bombardira Trgovine u Gazi ostaju bez kruha i vode: "Ili ubijaju djecu bombama ili izgladnjivanjem" Ilustracija sve češći problem Pokušavate otvoriti bocu, ali čep se ne želi odvojiti? Pogledajte o čemu je riječ

Gotovo sve što radimo svaki dan, zahtjeva struju. Kada pregledavamo vijesti na internetu, pripremamo večeru... Prema istraživačima u istraživačkom centru za vodu u Virginiji, elektrane u SAD-u koriste više od 500 milijardi litara svježe vode dnevno. Stoga jednostavan čina kao što je gašenje žarulje ima savršenog smisla kada pokušavamo pretvoriti energiju u vodu, piše Mashable.

2. Bilo koje piće

Kava, sok, čaj... za proizvodnju svih njih potrebna je veća količina vode. 'Economist' je izvijestio da se u svijetu koristi 1.120 litara vode za proizvodnju jedne litre kave i 120 litara kako bi se proizvela jedna litra čaja.

UNESCO: Hrvatska je po bogatstvu izvora voda na 5. mjestu u Europi

3. Automobili

Agencija za zaštitu okoliša u SAD-u priopćila je kako je potrebno oko 39.090 galona vode za proizvodnju jednog automobila, više nego je potrebno da se ispuni bazen za plivanje.

4. Plastika

Plastika se nalazi svugdje oko nas, uključujući boce, tehnoloških proizvoda, kuhinjskih zdjelica. Potrebno je 24 galona vode da se proizvede pola kilograma plastike. Ne zaboravite stoga manje kupovati plastične proizvode, više puta koristiti iste i reciklirati ih.

5. Odijevanje

Dovoljno je reći kako je za proizvodnju obične pamučne majice, potrebno je 713 galona vode.

6. Hrana

Sve što nam treba da ne ostanemo gladni napravljeno je zahvaljujući tisućama galona vode svaki dan. Navodnjavanje je osnovni način u kojem se voda koristi kako bi se osiguralo da imamo hranu na stolu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene