Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

RGI popis je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja.


Nedavno sastavljen popis svjetskih ledenjaka i planinskih ledenih pokrova trebao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka globalnog zagrijavanja na područja prekrivena trajnim ledom, objavila je u utorak agencija DPA

DRAMATIČAN VIDEO 27 godina topljenja leda na Arktiku u manje od minute

Vezani članci Glečer (Foto: AFP) Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio glečera već se istopio Slika nije dostupna Znanstvenici pozorno prate, ali ovo što se dogodilo na Grenlandu nikako nisu očekivali

Randolph Glacier Inventory (RGI) je zbirka digitalnih karata ledenih površina na Zemlji, osim golemih područja Grenlanda i Antarktike.

'Napokon znamo koliko ima ledenjaka na Zemlji, koja je njihova lokacija, njihova površina, i koliko leda sadržavaju', rekao je Georg Kaser sa Sveučilišta u Innsbrucku koji je imao važnu ulogu u sastavljanju popisa.

Oko 200 tisuća ledenjaka i planinskih ledenih polja uključenih u popis pokrivaju površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara, a sadrže oko 170 tisuća prostornih kilometara leda.

Zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja na svaki pojedini ledenjak.

RGI je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a ime je dobio po gradiću Randolphu u američkoj saveznoj državi New Hampshire gdje je održan jedan od sastanaka inicijative. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook