Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

RGI popis je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja.


Nedavno sastavljen popis svjetskih ledenjaka i planinskih ledenih pokrova trebao bi pomoći znanstvenicima u razumijevanju učinaka globalnog zagrijavanja na područja prekrivena trajnim ledom, objavila je u utorak agencija DPA

DRAMATIČAN VIDEO 27 godina topljenja leda na Arktiku u manje od minute

Vezani članci Veterinarski institut - Manipulacija novcem - 4 Je li ova javna ustanova mjesto znanosti ili pranja novca? "Kakve financije imamo, trebali bismo biti najjači institut u ovom dijelu svijeta" Glečer (Foto: AFP) Znanstvenici se koristili novom tehnologijom i otkrili zastrašujući podatak: Golem dio glečera već se istopio

Randolph Glacier Inventory (RGI) je zbirka digitalnih karata ledenih površina na Zemlji, osim golemih područja Grenlanda i Antarktike.

'Napokon znamo koliko ima ledenjaka na Zemlji, koja je njihova lokacija, njihova površina, i koliko leda sadržavaju', rekao je Georg Kaser sa Sveučilišta u Innsbrucku koji je imao važnu ulogu u sastavljanju popisa.

Oko 200 tisuća ledenjaka i planinskih ledenih polja uključenih u popis pokrivaju površinu od 730 tisuća kvadratnih kilometara, a sadrže oko 170 tisuća prostornih kilometara leda.

Zahvaljujući popisu znanstvenici će moći lakše i preciznije utvrditi učinke globalnog zagrijavanja na svaki pojedini ledenjak.

RGI je sastavilo više od 70 znanstvenika iz 18 zemalja svijeta, a ime je dobio po gradiću Randolphu u američkoj saveznoj državi New Hampshire gdje je održan jedan od sastanaka inicijative. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook