PR
PR

Iako vam se disanje na usta možda ne čini kao veliki problem, ono sa sobom može donijeti ozbiljne oralne poteškoće.


Važno je spomenuti koje se potencijalne opasnosti mogu pojaviti kod osoba koje dišu na usta, a da ih uopće ne primjećuju sve dok se ne razviju u zaista ozbiljan problem.

Razlog tome može biti što osobe tijekom dana mogu kontrolirati svoje disanje, ali tijekom noći se nesvjesno ponovo vraćaju disanju kroz usta.

Neki od uobičajenih znakova i simptoma disanja na usta uključuju:

Vezani članci Slava i zubi - 10 Slava je jako dobra za zube, pogledajte kakve su zube ove zvijezde imale na početku karijere Stomatološka ambulanta, ilustracija - 1 Što ako tijekom epidemije trebate zubaru? "Moramo pronaći način kako raditi, situacije će biti sve gore"

– suhe usne
– hrkanje
– infekcija dišnih puteva, uključujući sinuse, uho, česte prehlade
– kronično loš dah.

Ukoliko patite od bilo kojeg od ovih znakova, za pomoć se možete obratiti stomatologu u Poliklinici ARENA koji će vam pomoći pronaći odgovarajuće rješenje.
Brojna istraživanja pokazala su da disanje na usta može utjecati na razvoj skeleta lica, položaj mišića usana, obraza i jezika, kao i dovesti do okluzije.

Disanje na usta može vrlo brzo dovesti do isušenosti usta i smanjiti proizvodnju sline. Slina je važna za neutralizaciju kiseline i pomaže u ispiranju bakterija, a bez nje se povećava mogućnost nastanka karijesa. Suha usta također mogu dovesti do lošeg zadaha i drugih ozbiljnih problema.

Uz loš zadah, suha usta potencijalno mogu dovesti do bolesti desni te stvoriti zdravstvene probleme u vašem tijelu, uključujući moždani i srčani udar.

Što se estetike tiče, disanje na usta nakon nekog vremena može dovesti i do nepravilnog položaja zubi. U tom slučaju, najbolje se obratiti za savjet specijalistu ortodoncije. Uz mobilne i fiksne aparatiće, protetika nudi rješenja u obliku zubnih krunica ili zubnih ljuskica. Sve ovisi o težini nastale situacije. U svakom slučaju, stručnjaci savjetuju da nikako ne zanemarujete ovaj medicinski problem kako on ne bi doveo do negativnih učinaka.

Ukoliko i sami primijetite disanje na usta, ili vas netko u krugu obitelji upozori na takvo disanje tijekom noći, javite se u Polikliniku ARENA pozivom na 01/6542 655 kako bi stručnjaci pronašli rješenje za vašu situaciju i sačuvali vaše oralno zdravlje.

Stomatološka poliklinika ARENA
Remetinečki gaj 2k, 10020 Zagreb
Tel: 01/6542-655
Web: http://www.arenapoliklinika.hr
E-mail: info@arenapoliklinika.hr
Facebook page: https://www.facebook.com/ArenaPoliklinika/