Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedski stručnjaci proučavali su aktivnost proteina u ljudskom tijelu.


Švedski kraljevski institut za tehnologiju identificirao je testise kao najposebniju vrstu ljudskog tkiva. Tim s instituta je detaljno je proučio koji proteini su aktivni u kojem tkivu ljudskog tijela. Pokazalo se da testisi trebaju najposebniji paket proteina da funkcioniraju, piše BBC.

Vezani članci Lokalni izbori, ilustracija Kako će se glasati u drugom krugu i kome ide konačna pobjeda u četiri velika grada? Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivne projekcije Rijeka - Rezultati ekskluzivnog istraživanja Dnevnika Nove TV uoči lokalnih izbora - 8 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Dvojica kandidata u Rijeci vode mrtvu trku

Atlas ljudskih proteina opisan je kao 'jako važan temelj' za znanstvena istraživanja koja bi mogla pomoći razvoju novih lijekova.

Zašto se javljaju grudice u oku, 'smrzavanje mozga' i 'plavi testisi'? Evo odgovora!

Ljudska DNK sadrži instrukcije za izgradnju oko 20 tiusća proteina, malih komadića bioloških strojeva koji pokreću naše tijelo. Kombinacija proteina aktivnih u stanici odlučuje njezinu funkciju - stanica za filtiranje krvi u bubregu radi drugačije od neurona u mozgu. Znanstvenici su sada povezali koji proteini funkcioniraju gdje i nadaju se da će otkriće imati važne implikacije za medicinu.

Voditelj projekta koji je pokazao da je 999 proteina znantno aktivnije u tkivu testisa nego bilo gdje drugdje u tijelu je profesor Marhias Uhlen. On nagađa da su testisi jedinstveni zbog kompliciranog postupka proizvodnje sperme.

EKSPERIMENT STUDENTA Što više boli: Ubod pčele u penis ili nos?

Tim je koristio antitijela dizajnirana da se uhvate za različite proteine. Zatim su 32 vrste tkiva koje predstavljaju sve glave organe i tkiva u tijelu, izložili antitijelima da vide koja će zakačiti i samim time vidjeti koji proteini su bili aktivni. Cij je bio razvijanje atlasa patologije koji će pokazivati što krene po zlu tijekom bolesti i koji proteini su uključeni.

Doktor Ewan Birney rekao je da je otkriće ubrzati i temeljna i klinička istraživanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook