Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Blagdansko ludilo

Evo nekih od najotkačenijih proslava Božića!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Božić se slavi na raznim stranama svijeta, uglavnom u obiteljskom okruženju. No, ima mjesta koja su poznata po iznimno neobičnim i originalnim proslavama ovog blagdana.

Naizgled uobičajena proslava u njemačkom Berlinu. Skupina prijatelja tradicionalnim pjesmama slavi Božić. Nakon pjesme, obrat. Takozvani Berlinski tuljani skidaju odjeću i kreću na kupanje u jezero Oranke. Temperatura ispod ništice nimalo im ne smeta. 'Uvijek je mokro i prohladno, ali nije jako zima. Divno je, osvježavajuće. U vrijeme Božića sjajno je biti u ovakvom društvu', kaže božićni plivač Hartmut Kuse.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NORAD u akciji Američka protuzračna obrana u stopu pratila Djeda Božićnjaka Slika nije dostupna Ljeto u Australiji VIDEO Djed Božićnjak surfao i dijelio poklone na plaži

>> Stotine Djedica Božićnjaka plešu najpoznatiji ples!

Kupanje na Božić tradicija je koje se drže i Australci. Popularna plaža Bondi i ove je godine bila prepuna ljudi. Mnogi su došli upravo ovdje kako bi dočekali Djeda Mraza. 'Mi smo naviknuli da nam Djed Mraz dolazi na ljeto, pa nam to nije čudno. Svake godine dođe na plažu Bondi. Prekrasan događaj, koji nikad ne propuštamo', rekla je jedna posjetiteljica plaže.

U Meksiku su Božić iskoristili za pokretanje hvalevrijedne akcije. Građane pokušavaju motivirati na predaju nelegalnog oružja. U zamjenu za puške i pištolje, nude im darove: igračke, računalnu opremu, bicikle ili novac.
'Ovo je dobar dan jer ćemo dobiti darove. To je sjajan poticaj da se ljudi riješe oružja koje drže kod kuće', kaže stanovnik Mexico Cityja Vicente.

Oružano nasilje nije problem samo Meksika. Puno je mjesta na kojima su sukobi svakodnevica. Vrijeme blagdana je vrijeme nade u neko bolje i mirnije sutra. 'Nadam se da će mir i blagostanje doći u našu zemlju. To nam je najvažnije i za to molimo', kaže jedna stanovnica glavnog grada Sirije Damaska.

Molilo se za mir i na Bliskom istoku, u Pakistanu, Iraku. Božićna pjesma je, barem privremeno, nadglasala sve probleme. Bez obzira na to iz kojeg dijela svijeta dolazi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene