Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ugostitelji misle da Zavod bespotrebno potencira što više pregleda radi zarade. Oni su sretni zbog smanjenja kontrola. Svaki pregled po osobi je 350 kuna, a tu su i edukacije osoblja. Sve se plaća.


Vladina najavljena odluka o smanjenju parafiskalnih nameta još nije usvojena, ali već su se oglasili stručnjaci iz Zavoda za javno zdravstvo. Mjera bi se odnosila i na manje kontrole osoblja koje radi u kuhinjama, restoranima, bolnicama, poslužuje ili pakira hranu.

Vezani članci Ilustracija Dok jedni gladuju, drugi je bacaju u smeće: Kad će Hrvatska dobiti banku hrane? Ante Vlašić i Paula Klaić Saulačić Turisti preplavili Jadran, no ima li ih tko poslužiti? "Krenuli smo kasno u tu priču, ali država mora..."

Pregled koji stoji 350 kuna, umjesto dvaput radio bi se samo jednom na godinu. Epidemiolozi Zavoda upozoravaju na mogućnost zaraze, a ugostitelji su zadovoljni jer manje plaćaju, i misle da je jedan pregled sasvim dovoljan.

Turisti nakon šetnje uživaju u jelu. Smatraju da je sve čisto i sigurno za konzumiranje, a neki se upravo zbog te sigurnosti već nekoliko godina vraćaju u Hrvatsku.

Turiste smo upitali - ulaze li u naše restorane i zalogajnice s povjerenjem?

U zavodu za javno zdravstvo u Splitu kažu da kod nas nema trovanja hranom jer su kontrole osoblja česte i kvalitetne. Ne samo u restoranima, pekarnicama, zalogajnicama, nego i u bolnicama i vrtićima.

'Testira se na salmionelu , ešerihiju, parazite koji su i najčešći uzročnici trovanja hrane", kazala je Dijana Nonković, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Split.

U pokušaju financijskih olakšica Vlada se početkom 2016. sprema uvesti kontrolu koja je za osoblje restorana bila dvaput godišnje na jednom godišnje. Epidemiolozi negoduju.

'Osoba možda ne zna da je bolesna a kliconoša je i radi u malom objektu koji je pored neke škole. Znamo da djeca kupuju marendu i ta osoba može zaraziti velik broj djece', kazala je Nonković.

No, ugostitelji misle da Zavod bespotrebno potencira što više pregleda radi zarade. Oni su sretni zbog smanjenja kontrola. Svaki pregled po osobi je 350 kuna, a tu su i edukacije osoblja. Sve se plaća.

'Ja imam 22 zaposlena , 350 puta dva, 700 kuna, to je 16 tisuća kuna. Čovjeka možete pregledat sad , a sutra se razboli, znači da bi pregledi trebali bit svaka dva tri tjedna. Svakih pola godine ili godišnje, sasvim je svejedno', požalio se jedan ugostitelj.

Zavodi će primjenom nove mjere izgubiti dosta prihoda. Splitski konkretno od 7 do 8 milijuna kuna. Možda će morati otpustiti 50 - tak djelatnika. Svatko iznosi svoje razloge, a Vlada će odlučiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju