Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Otkriće predstavlja posljednji u nizu udaraca proizvodu koji je nekad bio hvaljen kao manje štetan od pušenja.


Elektronske cigarete sadrže do 10 puta više kancerogenih tvari od običnog duhana, utvrdili su japanski znanstvenici. To otkriće predstavlja posljednji u nizu udaraca proizvodu koji je nekad bio hvaljen kao manje štetan od pušenja.

Vezani članci Slika nije dostupna INTERAKTIVNA GRAFIKA 'Povucite' dim do kraja i, ako se usudite, pogledajte što se sve događa vašem tijelu Slika nije dostupna Europa kreće u borbu protiv alkohola - Prva 'žrtva' će biti boce!

Elektronski uređaji, sve popularniji u svijetu posebno među mlađima, djeluju tako da se grije aromatizirana tekućina koja sadrži nikotin, a nastala para udiše se poput običnih cigareta, ali bez stvaranja dima.

Znanstvenici koje je angažiralo japansko ministarstvo zdravlja otkrili su kancerogene sastojke poput formaldehida i acetaldehida u pari koju stvara nekoliko vrsta tekućina za elektronske cigarete, kazalo je ministarstvo zdravlja za AFP.

Formaldehid, koji je prisutan u tekućinama za balzamiranje i građevnim materijalima, bio je u puno većim koncentracijama od one u dimu običnih cigareta, kazali su japanski znanstvenici.

Nakon eksplozije e-cigarete pronašli mrtvog muškarca

'U jednoj vrsti elektronskih cigareta znanstveni tim je otkrio više nego deset puta veću razinu kancerogenih tvari nego u običnoj cigareti', kazao je znanstvenik Naoki Kunugita dodajući da količina formaldehida varira tijekom analize.

'Posebno se velike količine te štetne tvari proizvode kad se žica koja pretvara tekućinu u paru pregrije.'

Kunugita i njegov tim s nacionalnog instituta za javno zdravlje poručuju da elektronske cigarete nisu tako bezopasne kao što mnogi ljudi vjeruju.

U kolovozu Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je vlade da zabrane prodaju tih cigareta maloljetnim osobama upozoravajući da predstavljaju ozbiljnu prijetnju zdravlju fetusa i mladih.

Proizvođač cigareta udovici mora isplatiti 23,6 MILIJUNA DOLARA

Prema američkim zdravstvenim vlastima broj djece koja su probala elektronske cigarete utrostručio se u razdoblju od 2011. do 2013. a protekle godine više od četvrt milijuna mladih Amerikanaca, koji nikad nisu pušili, probali su elektronske cigarete. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook