Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prirodni fenomen El Nino mogao bi biti odgovoran za prenošenje, odnosno širenje bolesti poput kolere, što bi imalo veliki utjecaj na zdravlje ljudi, upozoravaju znanstvenici.


Znanstvenici su utvrdili da se bolest koju uzrokuje vodena bakterija, a koja je primijećena u Latinskoj Americi, širi kad god i gdje god zagrijana voda El Nina dođe u kontakt s kopnom. Studija objavljena u časopisu Nature Microbiology analizirala je kako se nova i izuzetno opasna vrsta kolere pojavila u Latinskoj Americi i to oba puta kada se dogodio i El Nino.

El Nino je globalni atmosfersko-oceanski fenomen koji nastaje kao posljedica klimatskih promjena, odnosno globalnog zagrijavanja. Riječ je o klimatskom poremećaju koji nastaje zbog neuobičajenog zagrijavanja mora na površini uzrokovanog promjenama smjera kretanja zračnih struja u višim slojevima atmosfere. Tijekom proteklih 30 godina pojavile su se nove vrste mikroorganizama u Latinskoj Americi i to u periodima kada se dogodio i El Nino - 1990., 1997. i 2010. godine.

Od epidemije kolere u Peruu je 1990. umrlo čak 13.000 osoba.

'Prema našim saznanjima, tzv. vibrio, mikroskopska bakterija koja je uobičajena u morskoj vodi, može se uhvatiti za veće organizme, kao što su životinjski planktoni i tako putovati oceanom', pojasnio je Jamie Martinez-Urtaza sa sveučilišta u Bathu, a prenosi Daily Mail.
 

Vezani članci Zdravstveni centar, ilustracija Susjedi bilježe veliki porast broja slučajeva inače rijetke bolesti koja se prenosi sa životinja na ljude. Većina zaraženih završila je u bolnici Slika nije dostupna Maslinari na nogama: 'Nakon toga spasa više nema'
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju