Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OGLAS

Edukacija građana o smanjenju rizika od katastrofa

PR
PR Foto: PR
Započinje nacionalna kampanja Ravnateljstva civilne zaštite "Usvojimo znanja da šteta bude manja", koja se provodi diljem zemlje s ciljem podizanja svijesti o smanjenju rizika od katastrofa. Kampanjom će biti obuhvaćen 21 grad u Hrvatskoj gdje će građani, a posebno djeca i učenici, imati priliku upoznati edukacijske modele potresa, poplave i erozije te isprobati simulator potresa koji će prvi put biti predstavljen javnosti.

 Smanjenje rizika od katastrofa je posao svakog od nas stoga Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova poziva građane da se pridruže kampanji „Usvojimo znanja da šteta bude manja“. Kampanja je dio projekta „Na putu smanjenja rizika od katastrofa“, koji se provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje, a financira europskim sredstvima. Kampanjom će se predstaviti alati nabavljeni kroz projekt te javnost motivirati da se upozna s prijetnjama u svom okruženju.

Zagreb, Europski trg 6.11.2023., je prvi grad u kojem će se građanima prezentirati simulator potresa nabavljen u sklopu projekta, a nakon toga c´e se predstaviti i u Rijeci, Osijeku, Varaždinu i Splitu. Također, u ostalim županijama i gradovima će se održati zanimljive prezentacije te će se građani s pomoću edukacijskih modela poplave, potresa i erozije upoznati s prijetnjama i neočekivanim situacijama. Usvojenim znanjem i pripremljenošću građani mogu utjecati na rizike te izbjeći smanjiti stradanja i štete.

Klimatolozi već godinama upozoravaju da su nepredvidivi prirodni događaji više nego izgledni te da će uzrokovati velike probleme širom svijeta. Uz to, Hrvatska se nalazi na trusnom području, a događaji iz 2020. godine podsjetili su nas da su potresi jedan od najvećih rizika u Hrvatskoj. Velike nesreće i katastrofe, koje su proteklih godina, nevjerojatnom učestalošću, svijet i Hrvatsku podsjetile na važnost dobre pripreme. Katastrofe povezane s prirodnim pojavama i različitim tehničko-tehnološkim procesima su veliko društveno i gospodarsko opterećenje kako za svijet, tako i Hrvatsku. Zbog potrebe smanjenja rizika od katastrofa od iznimne je važnosti upoznati javnost o mogućnostima smanjenja rizika, načinima prilagodbe i ublažavanja mogućih posljedica.

Projektom "Na putu smanjenja rizika od katastrofa" educira se djecu i javnost o mogućnostima smanjenja rizika od katastrofa i prilagodbe okolišnim. Cilj projekta i ove kampanje je stvoriti zajednice otporne na rizike.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda unutar Operativnog programa konkurentnost i kohezija, a vrijednost projekta je 1.925.406,64 EUR.
Za dodatne informacije o projektu i sudjelovanju u aktivnostima, posjetite web stranicu Ravnateljstva civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova (https://civilna-zastita.gov.hr/na- putu-do-smanjenja-rizika-od-katastrofa/2641).

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene