Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

Znanstvenici otkrili

Drevnom muškarcu prijetila ćelavost

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su gotovo sasvim dešifrirali DNK muškarca koji je prije četiri tisuće godina živio na Grenlandu i sada znaju kako je otprilike izgledao, a prepoznali su čak i da mu je prijetila opasnost od ćelavljenja.

Riječ je o prvome dešifriranom genomu drevnoga čovjeka. Istraživači su u četvrtak u časopisu Nature objavili kako analiza pokazuje da je muškarac s Grenlanda vjerojatno imao krvnu grupu A+, smeđe oči, kožu tamniju od većine Europljana, suhi vosak u ušima, povećane izglede da oćelavi i nekoliko bioloških prilagodbi hladnoj klimi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Po prvi put Je li ovo početak dizajniranja djece? Uspješno genetski modificiran ljudski embrio Slika nije dostupna Objavljen popis Napokon znamo koliko ih ima na Zemlji!

Štoviše, usporedba njegova DNK i DNK današnjih arktičkih naroda baca novo svjetlo na podrijetlo njegove kulturne grupe, Saqqaqa, najstarije kulture Grenlanda: ti znanstveni rezultati pokazuju da su preci drevnoga muškarca s Grenlanda prije pet i pol tisuća godina migrirali iz Sibira. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene