Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Manjak sivih stanica

Dokazano: Psihopati imaju jedinstvenu strukturu mozga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici su dokazali da psihopati imaju strukturne abnormalnosti u mozgu.

Znanstvenici koji su skenirali mozak muškaraca osuđenih za ubojstva, silovanja i druge nasilne zločine pronašli su najsnažnije dokaze do sada da psihopati imaju strukturne abnormalnosti u mozgu, odnosno manje sivih stanica u dijelu mozga koji pomaže razumijevanju tuđih emocija.

Znanstvenici iz King's College London instituta za psihijatriju kažu da razlike u mozgu psihopate izdvajaju od drugih nasilnih zločinaca s antisocijalnim poremećajima ličnosti i od zdravih osoba koje nisu činile prekršaje. Nigel Blackwood koji je vodio istraživanje kaže da korištenje skenova mozga radi identificiranja i dijagnostike te podgrupe nasilnih zločina ima važne implikacije za liječenje.

Pročitajte i ovo Crv u mozgu Šokirani znanstvenici Ženi u mozgu pronašli živog crva! Markotić otkrila je li to moguće i u Hrvatskoj: "Ova vrsta ne, ali..." Crv u mozgu Prvi slučaj u povijesti U mozgu pacijentice pronašli živog crva: "Svi su ostali u šoku kada se počeo migoljiti"

>> Svaki 25. šef mogao bi biti prikriveni psihopat

Istraživanje je pokazalo da psihopati koje karakterizira pomanjkanje empatije imaju manje sive tvari u područjima mozga važnima za razumijevanje emocija drugih osoba.

Znanstveni tim koristio je magnetsku rezonanciju kako bi skenirao mozak 44 nasilnika u Britaniji kojima je već dijagnosticiran antisocijalni poremećaj ličnosti, a zločini koje su počinili obuhvaćaju ubojstva, silovanja, pokušaje ubojstva i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Od njih 44, psihopata je bilo 17 i rezultati istraživanja pokazali su da mozak psihopata ima bitno manje sive tvari.

Dosadašnje iskustvo pokazalo je da kognitivna i bihevioralna terapija pomaže osobama s antisocijalnim poremećajima ličnosti no isti pristup ne bi djelovao kod psihopata s oštećenjima mozga. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene