Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najnovija su istraživanja pokazala da su svi oni koji su tvrdili da muško-ženska prijateljstva ne postoje bili - u pravu.


Istraživači su otkrili da muška prijateljstva sa suprotnim spolom pokreću seksualnu privlačnost, bez obzira na to radi li se o samcima ili ne. Žene međutim, pokazuju veću sklonost tome da svoja prijateljstva s muškarcima shvaćaju kao platonska i kod kojih bi veza prouzrokovala nevolje, piše Daily Mail.

Znanstvenici kažu da je rečenica 'muškarci i žene ne mogu biti prijatelji jer se seks uvijek nađe na njihovom putu' koju je Billy Crystal rekao Meg Ryan u filmu 'When Harry Met Sally' potpuno točna. Dodali su i da je utjecaj rada, hobija i studiranja doveo do toga da prijateljstva između muškaraca i žena dosegnu visoku razinu, ali da naši instinkti parenja, koji su se razvili tijekom stotina tisuća godina, mogu biti prepreka odnosu.

>>
IQ testovi pokazali: Žene su inteligentnije od muškaraca!

U istraživanju, 88 mladih parova muških i ženskih prijatelja zamoljeni su da u povjerljivom upitniku ocijene svoju sklonost prema svom prijatelju, odnosno prijateljici. Rezultati su bili i više nego zanimljivi. Naime, muškarci su, bilo da su sami ili već imaju partnera, odgovorili kako su ih privlače njihove prijateljice i kako žele s njima na spoj. Isto tako, većina njih pretpostavlja da su njihove prijateljice više zainteresirane za njih nego što su one zapravo bile.

Same i zauzete žene pokazale su istu razinu privlačnosti prema svojim prijateljima, ali  zauzete žene žele da se između njih i prijatelja nešto dogodi samo ako im veza propadne. Isto tako, manje su im bili privlačni muškarci koji su zauzeti.

>> Otkriveno je što muškarci stvarno žele raditi u krevetu

Drugi je upitnik bio namijenjen 140 sredovječnih ljudi od kojih su gotovo svi bili u braku, a rezultati su pokazali da privlačnost među prijateljima ipak postoji te da je razina prilično jednaka. No, razina privlačnosti kod sredovječnih muškaraca je bila znatno niža nego kod mlađih muškaraca, osim među onima koji su još uvijek bili samci. Zanimljivo je da je za žene razina privlačnosti ostala ista.

Sudionici oba upitnika su kazali da su izvukli i neku korist iz prijateljstva sa suprotnim spolom, a to su najčešće bili dobri savjeti i jačanje povjerenja među njima. Autori studije sa Sveučilišta u Wisconsinu su istaknuli kako su filmovi i televizijske serije ljudima usadile ideju da prijatelji mogu lako postati 'prijatelji s povlasticama', odnosno prijatelji koji imaju seksualne odnose jedni s drugima.

Vezani članci Ilustracija Strava kod susjeda: U podrumu kuće pronađeno tijelo muškarca zaliveno betonom. Ubili ga žena i ljubavnik? Obračun Uznemirujuća snimka: Nasrnuo na ženu u kafiću i nitko joj nije priskočio u pomoć pa je uzela stvar u svoje ruke

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju