Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na većini predmeta ugravirano je ime Tjipetir, kako se zvala plantaža s početka 20. stoljeća na zapadnoj Javi u Indoneziji.


Još uvijek je misterij otkuda na obale Velike Britanije i sjeverne Europe stiže sto godina staro smeće.

Naime, konzervatori su prošlog tjedna s plaže u Dorsetu počistili 100 gumenih plahti, dvije role gume, gumene poluge i nekoliko pločica, piše Daily Mail. Na većini predmeta ugravirano je ime Tjipetir, kako se zvala plantaža s početka 20. stoljeća na zapadu otoka Java u Indoneziji gdje se uzgajao kaučukovac.

Zanimljivo je da je materijal, koji bi trebao biti biorazgradiv, ostao netaknut i nakon toliko vremena. Toliko su dobro očuvani da bi mogli pripadati nekom brodu koji je nedavno potonuo. No, konzervatori tvrde da je riječ o materijalu kakav se koristio prije jednog stoljeća.

Vezani članci Cjepivo, ilustracija Dosad otkriven u više od 50 država: Britanski soj koronavirusa mogao bi postati dominantan u cijelom svijetu Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija U pokušaju da spriječe širenje novog soja testirat će 80 tisuća ljudi: "U opasnoj smo fazi, a imamo i nove varijante"

Violina s Titanika prodana za vrtoglavih 8,1 milijun kuna

Slični komadi pojavili su se na obalama Francuske, Nizozemske i Njemačke. Osnovana je i Facebook grupa zvana Misterij Tjipetira, a jedna od teorija koja se provlači je da su naplavljene stvari bile na Titaniku koji je potonuo 1912. godine.

Druga je mogućnost da je smeće sa teretnog broda koji je potonuo u vrijeme Drugog svjetskog rata na putu iz Azije prema Europi. Međutim, kako je na brodu bio vrijedan teret, ime broda neće biti otkriveno javnosti dok do njega prvo ne dođu istraživači. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook