Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Razne teorije

Misterij Tjipetira: Je li ovo doplutalo s Titanika?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na većini predmeta ugravirano je ime Tjipetir, kako se zvala plantaža s početka 20. stoljeća na zapadnoj Javi u Indoneziji.

Još uvijek je misterij otkuda na obale Velike Britanije i sjeverne Europe stiže sto godina staro smeće.

Naime, konzervatori su prošlog tjedna s plaže u Dorsetu počistili 100 gumenih plahti, dvije role gume, gumene poluge i nekoliko pločica, piše Daily Mail. Na većini predmeta ugravirano je ime Tjipetir, kako se zvala plantaža s početka 20. stoljeća na zapadu otoka Java u Indoneziji gdje se uzgajao kaučukovac.

Zanimljivo je da je materijal, koji bi trebao biti biorazgradiv, ostao netaknut i nakon toliko vremena. Toliko su dobro očuvani da bi mogli pripadati nekom brodu koji je nedavno potonuo. No, konzervatori tvrde da je riječ o materijalu kakav se koristio prije jednog stoljeća.

Pročitajte i ovo Novac - 1 Bugarski kriminalci Varali su državu gotovo pet godina i digli 54 milijuna na naknadama za nezaposlene: "Sustav su tretirali kao bankomat" Ilustracija Tragedija u Mozambiku Bježali od epidemije, ukrcali se na brod koji je potonuo, poginulo više od 90 ljudi

Violina s Titanika prodana za vrtoglavih 8,1 milijun kuna

Slični komadi pojavili su se na obalama Francuske, Nizozemske i Njemačke. Osnovana je i Facebook grupa zvana Misterij Tjipetira, a jedna od teorija koja se provlači je da su naplavljene stvari bile na Titaniku koji je potonuo 1912. godine.

Druga je mogućnost da je smeće sa teretnog broda koji je potonuo u vrijeme Drugog svjetskog rata na putu iz Azije prema Europi. Međutim, kako je na brodu bio vrijedan teret, ime broda neće biti otkriveno javnosti dok do njega prvo ne dođu istraživači. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene