Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Švedska studija

Djeca čiji su roditelji 'pametniji' više puše 'travu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Korištenje marihuane normalna je pojava kod srednjoškolaca čiji su roditelji visoko obrazovani, pokazala je nova švedska studija.

Studiju je objavio švedski Nacionalni institut javnog zdravstva, koji je napravio anketu među 600 srednjoškolaca u šest srednjih škola. Studija je provedena u gradovima Kristianstadu i Malmöu na jugu Švedske i pokazala je kako je svaki četvrti srednjoškolac, čiji su roditelji visoko obrazovani, probao marihuanu. Kod učenika čiji su roditelji završili samo srednju školu, taj je omjer 1:5.

Pročitajte i ovo Hrvatski sabor i Europski parlament Rezultati ankete Tko više doprinosi boljitku građana? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika

>> VIDEO: Pušili travu na travnjaku ispred parlamenta

'To je pomalo čudno. Pušenje i opijanje, generalno gledano, obično je šire rasprostranjeno kod djece čiji su roditelji nisko obrazovani. Rezultati su zbog toga iznenađujući', rekla je Lisen Sylwan sa spomenutog instituta za švedski The Local. Anketa je pokazala kako postoji i razlika u razini znanja o marihuani između spomenute dvije grupe učenika.

Puno puše, ali malo znaju

Zanimljivo je, međutim, kako učenici čiji su roditelji visoko obrazovani, loše prošli na testu znanja o drogama. Samo ih je trećina znala da za posjedovanje marihuane vozač, dok vozi, može ostati bez vozačke dozvole. 'Pokrenuli smo program za edukaciju učenika o drogama, podijeljen na osam područja', dodala je Sylwan.

Anketa je pokazala i kako švedski učenici generalno malo znaju o zdravstvenim implikacijama korištenja marihuane i hašiša. Njih polovica nije svjesna toga da učestalim korištenjem tih droga, mogu oštetiti pamćenje, govor i razumijevanje, ističu s instituta. Anketu je institut nazvao 'Testirajte svoje granice'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene