Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Korištenje marihuane normalna je pojava kod srednjoškolaca čiji su roditelji visoko obrazovani, pokazala je nova švedska studija.


Studiju je objavio švedski Nacionalni institut javnog zdravstva, koji je napravio anketu među 600 srednjoškolaca u šest srednjih škola. Studija je provedena u gradovima Kristianstadu i Malmöu na jugu Švedske i pokazala je kako je svaki četvrti srednjoškolac, čiji su roditelji visoko obrazovani, probao marihuanu. Kod učenika čiji su roditelji završili samo srednju školu, taj je omjer 1:5.

Vezani članci Školske klupe, ilustracija Dio zagrebačkih školaraca počinje s nastavom na daljinu, objavljeni detalji: "Nadamo se i vjerujemo da će to biti samo sljedeći tjedan" Radovan Fuchs Grad Zagreb i Zagrebačka županija prelaze na C model nastave, Zvonimir Šostar objasnio na koga se sve to odnosi

>> VIDEO: Pušili travu na travnjaku ispred parlamenta

'To je pomalo čudno. Pušenje i opijanje, generalno gledano, obično je šire rasprostranjeno kod djece čiji su roditelji nisko obrazovani. Rezultati su zbog toga iznenađujući', rekla je Lisen Sylwan sa spomenutog instituta za švedski The Local. Anketa je pokazala kako postoji i razlika u razini znanja o marihuani između spomenute dvije grupe učenika.

Puno puše, ali malo znaju

Zanimljivo je, međutim, kako učenici čiji su roditelji visoko obrazovani, loše prošli na testu znanja o drogama. Samo ih je trećina znala da za posjedovanje marihuane vozač, dok vozi, može ostati bez vozačke dozvole. 'Pokrenuli smo program za edukaciju učenika o drogama, podijeljen na osam područja', dodala je Sylwan.

Anketa je pokazala i kako švedski učenici generalno malo znaju o zdravstvenim implikacijama korištenja marihuane i hašiša. Njih polovica nije svjesna toga da učestalim korištenjem tih droga, mogu oštetiti pamćenje, govor i razumijevanje, ističu s instituta. Anketu je institut nazvao 'Testirajte svoje granice'.