Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaslužuju pozornost

10 postignuća koja neće dobiti Nobela

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dodjela Nobelove nagrade kineskom disidentu Liu Xiaobou izazvala je mnoge kontraverze. Dok jedni pozdravljaju odluku iz Švedske, drugi predvođeni Kinom se bune, a u kućnom pritvoru završila je i njegova supruga.

I dok je on Nobela dobio zbog svoje borbe za ljudska prava, jedan se bloger u postu na svom blogu 'Sajmu taštine' na Blog.hr-u pozabavio s 10 znanstvenih dosega, koji tu nagradu nikada neće dobiti, ali ipak zaslužuju pozornost.

Pročitajte i ovo Valentinovo - 3 U braku 70 godina Tajna dugovječne ljubavi: "Lijepa mi je. Moja prva ljubav. Slušamo jedno drugo što je najvažnije" Imran Khan stroga kazna Bivši pakistanski premijer i njegova supruga osuđeni zbog protuzakonitog braka

Na prvom mjestu nalazi se zaključak nizozemskih istraživača da lijepe žene zaglupljuju muškarce. Nakon susreta s atraktivnim kolegicama, studenti su jedva uspijevali ispunjavati svoje sveučilišne obaveze.

Prema finskim istraživačima redovan seks tri puta tjedno štiti od impotencije, no na trećem mjestu nalazi se istraživanje Švicaraca, prema kojem pak učestali seks slabi imunitet što može dovesti do bolesti. Do ovih su rezultata znanstvenici došli tako da su nakon orgazama uzimali krv ispitanika i mjerili razinu antitijela.

Bloger je za četvrto mjesto za Nobela predložio istraživanje Sveučilišta u Texasu, koje je pokazalo kako su žene s povišenom koncentracijom hormona estradiola u krvi sklonije flertovima i 'šaranjima' za jednu noć. A na petom se mjestu našlo istraživanje koje je dokazalo da brak djeluje kao antidepresiv, jer je ljudima važan osjećaj da nekome znače nešto u životu. Čak je i u slučajevima kliničke depresije došlo do poboljšanja.

Nobela zaslužuje i australsko istraživanje kako su djeca starijih očeva manje bistra, ali i da previše čokolade potiče kriminalnost u osobama, te da pivo, alkoholno i bezalkoholno, sprječava upale.

Mini studija američkih znanstvenika pokazala je kako razmišljanje o sportu 5 puta tjedno, uz duboku koncentraciju, razvija mišiće, dok bi za Nobel trebalo biti nominirano i istraživanje kako surfanje internetom aktivira određene dijelove mozga i tako trenira naš mozak.

Nobelovu nagradu mogla bi dobiti i mnoga druga istraživanja, koja nam otkrivaju kako se ponašamo, funkcioniramo ili volimo. Hoće li se stvarno jednog dana naći na listi švedske akademije, vidjet ćemo.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene