Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pogled zaustavlja dah

Pogledajte gdje su izgrađeni ovi gradovi...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donosimo listu 10 gradova izgrađenih na neobičnim mjestima.

Nisu samo pojedine građevine izgrađene tako da zaustavljaju dah onih koji ih promatraju, već na svijetu ima i cijelih gradova koji su jednako tako nevjerojatni.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna energetska kriza Blagdani i ukrašavanje gradova: Tko štedi, tko radi po starom, a tko povećava broj lampica? Ilustracija - 2 KVALITETA ŽIVOTA Iseljavanje, zdravlje, bolji život i potraga za srećom: Kakve veze drveće ima s tim?

1. Castellfollit de la Roca

Ovaj se grad smatra jednim od najljepših gradova u Kataloniji u Španjolskoj. Izgrađen je na bazaltnim stijenama između dvije rijeke. Većina zgrada kao da visi preko litice i daju dojam kao da će se srušiti svaki tren. Kuće su izgrađene od vulkanskog kamenja, a najstariji je dio grada izgrađen još u Srednjem vijeku.

2. Rocamadour

Maleni gradić izgrađen na stjenovitoj obali iznad rijeke Alzou u jugozapadnoj Francuskoj. Grad datira još iz 12. stoljeća, a gotovo je u potpunosti napušten nakon rata i Francuske revolucije. Sad je odredište mnogih turista i hodočasnika, koji idu u svetište Sv. Amadoura, za kojeg legenda kaže da je svjedočio smrti apostola Petra i Pavla u Rimu i kasnije bio pustinjak u Rocamadouru.

3. Bonifacio

Ovaj se grad nalazi u južnom dijelu Korzike. Neke građevine se nalaze na samim liticama, na visini od 70 metara iznad mora. More je toliko oblikovalo liticu, da izgleda kao da grad doslovno visi nad njim.

4. Acapulco

Ovo je meksičko odmaralište bilo omiljeno mjesto za bijeg holivudskih zvijezda 50. godina prošlog stoljeća. Još uvijek je popularno turističko odredište za Meksikance i američke studente, koji tamo odlaze za vrijeme proljetnih praznika. Posebna su atrakcija skakači s litica, koji se bacaju u plitko more s jakom strujom. Skokovi se održavaju od 1930., ali ih danas rade profesionalci.

5. Mesa Verde

U jugozapadnom Coloradu nalazi se poznati grad drevnoga plemena Anasazi. Vjerojatno se radi o najvažnijem arheološkom nalazištu indijanske kulture u Americi. Anasazi su u 12. stoljeću počeli graditi kuće u plitkim stijenama u kanjonima rijeka. Kako piše touropia.com, neke od izgrađenih kuća imale su više od 150 soba. Iako su početkom 1300. godine Anasazi napustili Mesa Verde, njihove su nastambe ostale gotovo savršeno očuvane.

>> Ovo su top destinacije gdje za blagdane putuju Hrvati!

6. Bandiagara

Strmine Bandiagara pješčane su litice u Maliju i nalaze se gotovo 500 metara iznad pješčane doline. Pripadnici naroda Tellem grad su 'ugravirali' u strminu kako bi u miru mogli pokopati svoje mrtve, jer su bili u stalnom strahu od poplava.

7. Ronda

Ovaj se grad nalazi u Malagi i poznat je po gradskim liticama. Nalazi se na 760 metara nadmorske visine, a rijeka Guadalevin dijeli na dva dijela. U gradu se nalaze tri mosta koja povezuju dvije obale. U arhitekturi se može vidjeti utjecaj Rimljana i Maura koji su nekoć vladali područjem. Ronda je poznata i kao kolijevka borbi bikova, a najstarija arena za borbu bikova se nalazi upravo tamo.

8. Al Hajjara

Ovaj se povijesni grad nalazi na liticama Jemena i jedan je od jemenskih najimpresivnijih i najdostupnijih planinskih gradova. Datira iz 12. stoljeća, a izgrađen je od masivnih kamenih blokova.

9. Positano

Ovaj se gradić nalazi na obali otoka Compania i jedna je od najvećih turističkih atrakcija u Italiji. Građevine izgledaju kao da su nabacane po liticama. Najzaslužniji za podizanje popularnosti ovoga grada jest pisac John Steinbeck, koji je ovaj maleni i siromašni ribarski grada svojim pisanjem pretvorio u popularnu turističku destinaciju.

10. Santorini

Ovaj vulkanski grčki otok poznat je po svojim zapanjujućim zalascima sunca iz gradova Fire i Oije, karakterističnim bijelim kućama i vlastitim aktivnim vulkanom. Grad se nalazi na liticama koje su 400 metara iznad površine mora, a arhitektura je spoj venecijanskog i cikladskog stila gradnje.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene