Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kip male sirene bit će izložen na EXPO-u u Šangaju. Na njenom mjestu privremeno će se postaviti instalacija kineskog umjetnika.


Kip male sirene, simbol Kopenhagena, ovih je dana brodom poslan u Šangaj gdje će biti jedan od glavnih izložaka u danskom paviljonu u sklopu EXPO-a 2010.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Prva zemlja koja je obustavila upotrebu cjepiva AstraZenece sada razmatra da ga podijeli - siromašnijim zemljama Cijepljenje, Ilustracija Žena je preminula nakon cijepljenja, oglasila se agencija za lijekove: "Imala je vrlo neobične simptome..."

Pojedinosti o premještanju poznate skulpture držane su u tajnosti iz sigurnosnih razloga. Kip koji je napravio Edvard Eriksen a od 1913. nalazi se u kopenhaškoj luci često je bio na meti vandala; dvaput je sirena ostala bez glave, jednom bez ruke a 2003. je stradala u eksploziji.

Gradonačelnik Kopenhagena Frank Jensen je rekao da sirena dolazi u Šangaj kao dio kulturne razmjene Kine i Danske, premda je njen privremeni boravak u inozemstvu izazvao žestoke rasprave kod kuće.Vjerujem da će ona biti izvrsna veleposlanica Danske, posebno zato što su Kinezi veliki ljubitelji Hansa Christiana Andersena i njegovih bajki', kazao je Jensen.

Mala sirena lik je iz Andersenove priče u kojoj se sirena nesretno zaljubi u princa. Na mjestu na kojem se inače nalazi sirena tijekom njene odsutnosti bit će postavljena video instalacija kineskog umjetnika Aija Weiweija. (Hina)