Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jeste li znali da banana potiče stvaranje hormona sreće serotonina. Upravo je serotonin poznat po tome što nas može opustiti, poboljšati nam raspoloženje i pomoći nam da se osjećamo sretnije


Jeste li znali da je banana najprodavanija voćka u Hrvatskoj? I da svako kućanstvo u Hrvatskoj godišnje konzumira čak 8,4 kilograma banana? A jeste li znali da je banana izvor vaše sreće? Naime, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koju tijelo pretvara u serotonin, poznat po tome što nas može opustiti, poboljšati nam raspoloženje i pomoći nam da se osjećamo sretnije. A upravo je sreća neizostavan faktor za kvalitetno funkcioniranje u poslovnim obavezama i način kako da lakše prebrodimo svakodnevicu i neprestanu trku s vremenom.

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon ovoga, banane više nećete gledati istim očima Slika nije dostupna Možete li umrijeti ako pojedete šest banana odjednom?

Uz osjećaj sreće, banana će nahraniti i vaše živce, obranit će vas od depresije i stresa, ali i dati vam toliko potrebnu energiju kada osjetite prve znake umora i kada vam tijelo i um ne reagiraju na način na koji biste vi htjeli. Bogata je željezom te nizom vitamina koje pospješuju kvalitetnije i bolje funkcioniranje ljudskog organizma, a u mnogim slučajevima banane su se pokazale kao odličan nadomjestak za tablete te pomogle u otklanjanju mnogih zdravstvenih tegoba poput anemije, žgaravice ili poremećaja rada crijeva.

Iako su se kroz vrijeme pojavile mnoge predrasude o banani kao voću koje je prepuno kalorija, prava istina je da jedna banana sadrži 89 kalorija i da zbog svojih bogatih vlakana može pridonijeti boljoj probavi. Koliko je korisna banana najbolje pokazuje činjenica da je u svojoj svakodnevnoj prehrani konzumiraju mnogi vrhunski sportaši jer dvije banane pomažu održavanju šećera i energije 90 minuta.

Mislili ste da banana deblja? Činjenice su ipak malo drugačije.