Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjereno konzumiranje crnog vina ili soka crnog grožđa može poboljšati zdravlje osoba s prekomjernom tjelesnom težinom boljom razgradnjom masti, pokazalo je istraživanje koje je provelo nekoliko američkih sveučilišta.


Prema nalazima znanstvenika konzumiranje crnog grožđa ili njegove prerađevine u obliku soka ili vina mogu pomoći borbi protiv pretilosti i povezanim metaboličkim poremećajima.

Vezani članci Zima bez ledene berbe (Foto: Dnevnik.hr) Topla zima poremetila planove: Zbog visokih temperatura ostali bez najprestižnije berbe Slika nije dostupna DOBRA VIJEST IZ HRVATSKE Kvalitetom smo na vrhu, a cijenom bez konkurencije

Tim američkih znanstvenika izložio je stanice ljudskih jetara i masne stanice uzgojene u laboratorijskim uvjetima ekstraktu četiri tvari koje se mogu naći u tamnoj sorti muskadina koji raste u jugoistočnom dijelu SAD-a.

Jedan od sastojaka - elaginska kiselina pokazala se posebno uspješnom - dramatično je usporila rast postojećih masnih stanica i stvaranje novih i potaknula je metabolizam masnih kiselina u stanicama jetara.

800 grama grožda prodano za 4.000 dolara!

Znanstvenici upozoravaju da ta tvar ipak nije čarobna.

Znanstvenik Neil Shay sa sveučilišta u Oregonu upozorava da nije utvrđeno a nije se ni očekivalo da će te tvari mijenjati tjelesnu težinu. No poticanjem izgaranja masti, posebno u jetrima može se poboljšati njihova funkcija kod osoba s prekomjernom tjelesnom težinom.

On kaže da bi dobra vijest bila kad bi se prehranom uz pomoć standardne hrane poput grožđa moglo smanjiti štetno nakupljanje masnoća u jetrima, prenosi Science Daily. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook