Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Četiri puta više od prosjeka

Bugarski gradić Rudnik prvak u broju blizanačkih trudnoća

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski gradić Rudnik, na jugoistoku zemlje, ponosi se neobično visokom i dosad neobjašnjivom populacijom blizanaca, četiri puta većom od nacionalnog prosjeka.

U Rudniku, gradiću s 5000 stanovnika koji svoj naziv zahvaljuje obližnjem rudniku, od 1944. godine rođeno je 56 pari blizanaca. Prošle godine, od 60 trudnoća u Rudniku četiri su rezultirale rađanjem blizanaca. U ostatku Bugarske na toliki broj trudnoća u prosjeku samo jedna bude blizanačka.

Pročitajte i ovo Kelsey Hatcher MEDICINSKI FENOMEN Žena s dvije maternice rodila dvaput u dva dana: Ovo se događa jednom u 50 milijuna slučajeva Ilustracija Istražuje se uzrok Nova nesreća u kineskom rudniku ugljena: Poginulo je 12 ljudi

>> Liječnici uspješno razdvojili sijamske blizanke

Fenomen još nije znanstveno istražen, a mještani tvrde da sigurno ima nešto u njihovoj vodi.

Jedan je bugarski ginekolog i znanstvenik, koji nije želio biti imenovan, izjavio da je moguće da u lokalnoj vodi postoji kombinacija elemenata koje potiču ovulaciju i stvaranje više jajašaca u ciklusu.

Genetika odradila svoje?

Međutim, profesor genetike na sofijskom sveučilištu Ivo Kremenski tvrdi da je to samo pitanje nasljeđivanja. 'Neki parovi su vjerojatno u nekom daljnjem rodu jer je migracija u tim selima bila ograničena i genetski materijal je ostao nepromijenjen'.

Bilo kako bilo, Rudnik je ponosan na svoje blizance i prije pet godina mjesne su vlasti pokrenule održavanje 'festivala blizanaca' svakog proljeća na kojem se okupljaju sve generacije blizanaca iz mjesta. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene