Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Britanci planiraju uvesti porez na estetske operacije. Do sada se naime, na cijene tih zahvata nije plaćao PDV.


Prema novom pravilnku britanske Porezne uprave liječnici koji obavljaju takve zahvate motar će se registrirati za plaćanje poreza. Naime, PDV se do sada naplaćivao samo za tretmane poput injekcija botoksa i kemijskih pilinga u kozmetičkim salonima, no ne i na operacije povećanja grudiju, liposukciju, zatezanje lica, korekcije nosa, usana, itd.

Vezani članci Zaigrale se s pojasima Zaigrale se s pojasima: Recept je poprilično jednostavan, a rezultati su bombastični Ruby Doll Sunset Tek joj je 25 godina, a već je potrošila više od milijun kuna da bi izgledala kao ''futuristička fufica''

Porez, nazvan 'Boob tax', povećat će cijene kozmetičkih zahvata i do 20 posto, a poreza će biti oslobođeni jedino pacijenti koji na takve zahvate moraju zbog 'zdravstvenih razloga'.

U Britaniji se godišnje 'obavi' oko 10.000 operacija povećanja grudiju, 4.750 zatezanja lica i 4.000 operacija korekcija nosa. Nakon uvođenja poreza državna bi blagajna godišnje trebala biti bogatija za 500 milijuna funti, piše Daily Mail.

Javnost je podijeljena. Većina starleta i estetskih kirurzi su, naravno, protiv uvođenja poreza, dok većina ljudi, među njima i neki modeli, smatraju kako je to i više nego pošteno.

'To je u definitivno u redu. PDV plaćamo i na mnoge stvari koje su nužno neophodne - odjeća, benzin, itd. Ljudi koji idu na kozmetičke zahvate također bi trebali plaćati porez. To nije nešto što je nužno u životu, to je luksuz', kazala je manekenka Peta Todd.