Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Naveo i primjere riječi

BRITANSKI JEZIKOSLOVAC Hrvatski potječe od jednog od najstarijih jezika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac James Robinson Cooper, koji se bavi proučavanjem sanskrta tvrdi da je hrvatski nastao upravo iz tog jezika.

Na nekoliko je primjera James Robinson Cooper pokazao da hrvatski jezik ima jasne poveznice sa sanskrtom, svetim jezikom hinduizma i jednim od najstarijih jezika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dolaze u Lijepu našu HIT MEĐU KOREJCIMA Sve ih više uči čitati i pisati - hrvatski jezik! Slika nije dostupna Pet zlata i tri bronce Došli, vidjeli, razvalili: Hrvatski inovatori pokupili 8 medalja!

Argumente za ovo iznio je na portalu koji objavljuje tekstove o hindskoj tradiciji Sutra Journal.

Sanskrt govori manje od jedan posto Indijaca, a većinom su to hinduistički svećenici. Na primjer riječ ‘Hrvat’ Cooper povezuje s perzijskom riječi ‘Harahvaiti’. Piše da ova riječ potječe iz sanskrta te da u originalu glasi ‘Sarasvati’ i označava vedsku boginju. Navodi da su Perzijanci imali naviku ‘s’ iz sanskrta mijenjati s ‘h’.

Osim toga, riječ ‘hvar‘ u sanskrtu glasi ‘svar’ i znači sunce (nadimak Hvara je ‘sunčani otok’). Hrvatska riječ ‘med‘, u sanskrtu glasi ‘Madhu’, što je ime za hinduskog boga Krišnu. Riječ ‘medvjed’ povezuje s riječi ‘Madhava’, što je ime za Krišnu koje bi značilo ‘onaj koji opija kao med’. Riječ ‘bog‘ potječe od sanskrtskog ‘Bhaga’, što znači ‘vrhovni Gospodin’.

Smatra da imena mnogih mjesta u Hrvatskoj zvuče kao da su izvučena iz rječnika sanskrta. Između ostalih, navodi Daruvar, Sukošan, Dugu Uvalu, Dugu Resu, Svetu Nedelju.

‘Kada bi imena stajala sama za sebe, ne bi zaslužila ništa više od obične začuđenosti, ali kada ih vidimo tako puno, uzevši u obzir sličnost između hrvatskog i sanskrta, možemo samo zaključiti da je u nekom trenutku u dalekoj prošlosti u tim zemljama bilo vedskih Indijaca’, napisao je Cooper.

Mjesta Grožnjan, Vodnjan, Višnjan, tvrdi, u svom korijenu imaju riječ ‘jnana’, sanskrtsku riječ za znanje. Za rijeku Dravu kaže kako potječe od sanskrtskog ‘drava’, što znači ‘teći, ‘tečno’ ili ‘tok’. Riječ ‘Sava‘ pak, tvrdi, u sanskrtu znači ‘voda’ ili ‘izlijevati’.

Cooper tvrdi i kako hrvatska riječ ‘dom‘ potječe od sanskrtskog ‘dam’, što znači kuća. Riječ ‘voda’ povezuje sa sanskrtskim ‘uda’ ili ‘udaka’, istog značenja. Riječ ‘stan’ sa sanskrtskim ‘sthana’ što znači provincija, regija, država.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene