Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najveći problem na kupalištima predstavlja nitrogen koji u dodiru s klorom formira kloramin koji utječe na zdravlje svih živih organizama.


Uzrok 'smrada' bazena nije samo urin, najveći problem širenja nesnosnih mirisa su nedovoljna higijena ljudi. U svlačionicama bazena s razlogom stoji natpis da se preporučuje tuširanje prije plivanja. Naime, iako rijetko tko propušta tuširanje nakon posjeta bazena, trebali bismo znati da i pravilo o tuširanju prije ulaska postoji s razlogom.

MANJE POZNATE: Otkrivamo prekrasne plaže na hrvatskoj obali koje morate posjetiti...

Vezani članci Obavijest Zaposlenici kladionica očajni: Napisali upozorenje jer više ne mogu na kraj s mušterijama Slika nije dostupna EFEKT CRVENIH OČIJU Nakon ovog više nećete s veseljem odlaziti na bazen

U posljednje vrijeme miris koji se širi iz bazena na javnim gradskim kupalištima i toplicama tjera mnoge da odustanu od same pomisli na kupanje. Ako ste do sada mislili da je miris koji osjećamo prilikom kupanja u bazenu normalan, siguran i zdrav, prevarili ste se.

Najveći problem na kupalištima predstavlja nitrogen tj. elementarni dušik koji u dodiru s klorom formira kloramin koji utječe na zdravlje svih živih organizama.

Prvi razlog zbog čega je štetan je taj da se klor, koji bi inače trebao štiti organizme od napada bakterija, veže na njega stoga ne obavlja svoju prvotnu zadaću. Zbog manjka klora postoji velika vjerojatnost da udahnemo ili progutamo kontaminiranu vodu povećavamo mogućnosti oboljenja od gotovo 10.000 bolesti koliko ih se godišnje zabilježi među Amerikancima, piše HuffingtonPost.

FOTO Spas od vrućina pronašli u rijeci s posebnim pogledom

Drugi razlog za brigu jest činjenica da je kloramin razlog zašto bazeni mirišu tako kako mirišu. 'Bazen koji nije opasan za zdravlje ne bi smio smrditi', napominje Hlavsa, unatoč tome što je većina nas suprotnog mišljenja. Miris kojeg obično povezujemo s bazenom uzrokuje kloramin, koji je odgovoran i za crvenilo očiju koje se javlja tijekom plivanja, a može biti okidač i za napade astme i uzrokovati neke iritacije kože, tvrdi epidemiolog Michael Hlavsa.

A cijelo ovo vrijeme mi smo optuživali klor koji je postao toliko široko korišten zbog svoje mogućnosti jer pomaže u sprječavanju širenja dječje paralize. Hlavsa tvrdi da znanstvenici i dalje raspravljaju o rizicima koje nosi kloramin, pogotovo kad se zna da utječe na astmu, no ističe i da korisnici bazena mogu pomoći tako što će se tuširati prije ulaska u bazen, čime će osigurati opstanak klora, koji uništava bakterije.

Premda se najučinkovitije tuširanje sastoji od pranja sa sapunom, ispiranja i ponavljanja procedure, nizozemsko istraživanje iz 2012. godine pokazalo je da i jednostavno ispiranje vodom 60 sekundi može itekoliko značiti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook