Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina ljudi kada padne mrak legne u krevet i spavaju do jutra. Drugi se pak bude i djeluju usred noći


1. Brennen Wenck- Reilly je 36-ogodišnjak iz San Francisca.

'Prije sam živio u visokim Andama, u gradu koji nije imao struju i rano bih išao spavati. Sada je ostala ta navika i budim se oko 1 ili 2 sata ujutro i opet budem umoran oko 3 sata. To noćno vrijeme odlučio sam provesti kreativno i fotografirati San Francisco', rekao je Brennen za BBC.

Vezani članci Zmija Stravično buđenje: Zmija im se uvukla u krevet, kamera snimila njihove reakcije Aleksej Navaljni (Foto: Dnevnik.hr) Otrovani Navaljni probudio se iz kome: "Skidamo ga s respiratora, odgovara na verbalne podražaje"

2. Nizozemka Annelieke Dirks se budi svaku noć u 4 sata kako bi vježbala jogu. Uglavnom to radi sama kod svoje kuće no jednom je posjetila yoga studio u Amsterdamu gdje je noćno vježbanje yoge radila s još 20-ak ljudi. To je, naime, praksa kundalini yoge.

Nizozemka kaže kako zbog yoge uopće ne mora puno spavati.

3. Carolyn Cornell je 78-ogodišnjakinja iz Texasa koja obožava slikanje, ali ono što je čudno jest da joj ideje za slike dolaze u snu. 'Ponekad imam tako snažnu sliku u glavi, da se odmah budim, grabim komad papira i odmah moram crtati', rekla je starica.

4. Musliman Reham Samir iz Egipta ustaje noću moliti. Muslimani se mole 5 puta dnevno. Jedno od tih molitvi održava se u noći, taman prije izlaska sunca. Ta noćna molitva koja se zove Tahajjud je dobrovoljna no Reham ju izvršava svake noći.

' Obično ustanem i molim sam. Ne idem u džamiju. Imamo molitvu i u zoru koja je obavezna pa često između te dvije molitve ostanem budan i onda idem spavati.'

5. Iain Wilson iz Papue u Indoneziji odrastao je među Yali ljudima. Kao dijete je s prijateljem išao u lov i naišao na Yali pleme. Kada bih se ostao igrati kod njih to bi trajalo cijelu noć. 'Kod kuće sam spavao normalno 8 sati, a kad sam bio kod svojih prijatelja spavao bih kao i oni.'

6. Candra Caballero i njen muž druže se oko ponoći. Njen muž je kuhar koji dolazi doma tek oko ponoći. 'Jedemo zajedno i gledamo omiljeni show na TV-u kako bi nadoknadili izgubljeno vrijeme.', kazala je i dodala kako se muž brine zbog njenog nespavanja i zdravlja no ona se osjeća dobro.

7. 68-ogodišnja Amerikanka Karen gleda korejske dramske serije noću. Ona je od djetinjstva malo spavala i skakala po krevetu zajedno s bratom. Nespavanje je postalo problematično kad se morala ranije buditi na studiju. Budne noći nastavile su se kad se zaposlila kao medicinska sestra te je nerijetko radila u noćnoj smjeni. ' Sada sam u mirovini, ali ja ustajem i gledam korejske tv drame. Za razliku od američkih serija ove nemaju nasilja i preljuba.'

8. Britanac Bernie O'Leary se jednostavno budi noći pun energije i volje. Ustane iz kreveta, šeće pse i tako se osjeća odlično. Ovaj se 55-ogodišnjak budi nakon sna i onda razmišlja o njemu. 'Moji snovi su uvijek odraz onog o čemu sam razmišljao kroz dan. Po noći ih želim riješiti i promisliti o cijelom danu.'

9. Terezija Laturnus bila je s 24 godine prvi put trudna. U trudnoći nije mogla spavati, a i njen suprug je strašno hrkao. Uvijek bi spavala na kauču u dnevnom boravku.

'Kada smo saznali da je kapelica u blizini kuće otvorena od 0-24 odlučili smo kao obitelj jednu subotu u noći otići.' Nakon tog odlaska Tereziji je to postala navika i sada noću odlazi u crkvu meditirati. Vraća se kući opuštena i može normalno spavati nakon toga.

10. Jiri Janata je mladi Amerikanac se tokom godina suočio s problemom nespavanja. Kad se prvo suočio s nespavanjem ostao bi u krevetu i brinuo zbog nesanice. Tada je shvatio da ga glazba opušta.

'Uključim glazbu, riješim se tjeskobe i onda se vratim na spavanje.'