Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Književno Valentinovo

10 ljubavnih knjiga idealnih za obilježavanje Dana zaljubljenih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan zaljubljenih, poznat kao Valentinovo, slavi se diljem svijeta. Svatko ga obilježava na svoj način, a mi vam za tu prigodu donosimo 10 ljubavnih knjiga uz koje možete slaviti ljubav.

Veronica Roth 'Različita'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kolumna Merite Arslani Gracijela: Od 'prijateljice noći' do legende Slika nije dostupna Za internet generaciju 7 načina na koje možete izjaviti ljubav pomoću društvenih mreža

ŠesnaestogodišnjaTris nalazi se pred strašnim izborom jer se ne uklapa u podijeljeno društvo kojemu se svi moraju pokoriti. Stoga Tris kreće u pustolovinu kako bi doznala kamo doista pripada. Zaprepaštena surovošću života, ona ne može vjerovati nikome. Pa ipak, upoznat će privlačnog mladića koji se istovremeno doima i prijeteći i zaštitnički. Najteži je izbor tek iščekuje.

Nastupni roman Veronice Roth 'Različita' kompleksna je priča o šesnaestogodišnjakinji koja je prisiljena izabrati između tipične i sebične obitelji te avanturističke i neizvjesne budućnosti. Beatrice 'Tris' Prior živi u Chicagu koji se raspada, grad je podijeljen na pet frakcija, u skladu s uvjerenjima i strastima. No, Tris se suočava sa svojim najdubljim strahovima kad otkrije da je 'Različita' i da je stoga meta opasnih lidera. Paralelno se upušta u romantičnu i nasilnu vezu s instruktorom, a roman se pretvara u nepredvidljivu i neizbježnu avanturu.

'Različita' je distopijski triler nabijen napetim odlukama, melodramatskim izdajstvima, neočekivanim posljedicama i neobičnom ljubavnom pričom.

Veronica Roth, spisateljica koja ima samo 22 godine i koja je studirala kreativno pisanje na Northwestern University, nastupila je vrlo uspješno s ovim romanom koji je postao jedan od najvećih bestselera u 2011. godini.



Evie Blake 'Valentina u tamnoj komori'


Milano 2012. Fotografkinja Valentina Roselli živi s Theom Steenom u kojeg se zaljubila prije godinu dana, no ne može se riješiti nelagodnog osjećaja da je prerano da se smiri u stabilnoj vezi. Kad joj ponude intrigantni fotografski zadatak da snima ljude koji se upuštaju u istraživanje mračnije strane erotskih fantazija, ona prihvaća izazov no s vremenom i sama biva uvučena u taj tajnoviti svijet suočena s dimenzijama vlastite ličnosti kojih nije bila svjesna.

Venecija 1924. Nezadovoljna u braku s čovjekom koji je ni u kojem smislu ne može zadovoljiti, i sputana strogim društvenim konvencijama, Belle traži slobodu koristeći se pritom vlastitim tijelom, živeći tajni život kao kurtizana - no cijelo vrijeme ona zapravo čezne za susretom s muškarcem koji je neće samo seksualno zadovoljavati nego je i istinski voljeti.

Iako ih dijele desetljeća, životi Belle i Valentine nerazmrsivo su isprepleteni. Obje će iskusiti buđenje svojih skrivenih žudnji, no hoće li pritom otkriti duboku povezanost između fizičke strasti i istinske ljubavi?
Potresna ljubavna priča, a ujedno i pikantna seksi pustolovina koja će vas zagrijati u hladnim zimskim noćima. Najtoplija preporuka fanovima erotskog žanra.



Sulaiman Addonia 'Posljedice ljubavi'


Priča koja se događa u Saudijskoj Arabiji 1989. godine govori o cijeni ostvarenja prave ljubavi u jednom od najdepresivnijih društava na svijetu. Naser je dvadesetogodišnji emigrant iz Eritreje koji je kao dječak izbjegao u Saudijsku Arabiju zbog političkih nemira u njegovoj domovini. Živi tipičnim životom siromašnog i usamljenog emigranta koji se s nostalgijom sjeća majke koja je ostala u Eritreji i mašta o egipatskim filmskim zvijezdama, ljubavi i nježnosti. U Jeddi su jedine žene koje viđa na ulici sablasne figure pokrivene od glave do pete crnim abajama, sve do jednoga dana, kada monotoniju njegova života prekida pojava tajanstvenog ženskog lika u ružičastim cipelama koji mu potajice u prolazu pred noge ispušta ljubavnu poruku. Naser je, poput modernog Aladina, prinuđen upotrijebiti domišljatost i hrabrost da bi se nakon brojnih neuspješnih pokušaja, izbjegavši budnim očima religijske policije, našao sa svojom tajanstvenom djevojkom.

Jedda je grad nevjerojatnih kontrasta: raskošni šoping centar pokraj trga na kojem se onima koji prekrše šerijatski zakon odrubljuje glava. Muškarci i žene žrtve su seksualne represije i dvostrukog morala, a kao rezultat homoseksualne veze i silovanja dječaka uobičajena su pojava i iskustvo kroz koje je prošao i Naser.



Gabriel García Márquez 'Ljubav u doba kolere'


Pune je pedeset i tri godine, sedam mjeseci i jedanaest dana i noći Florentino Ariza čekao na romantično krstarenje rijekom u društvu Fermine Daze - svoje ljubavi iz mladih dana - ponosite ljepotice bademastih očiju koja je prije pola stoljeća odbila njegova udvaranja da bi postala ženom doktora Juvenala Urbina...
Ovom snažnom, poetičnom i komičnom pričom o ljubavi na duge staze, smještenom na blještavoj pozornici karipske obale, Gabriel García Márquez dosegao je spisateljsku zrelost i zenit. Čitatelji koji su u zbirci pripovijedaka Dvanaest hodočasnika ponovno otkrili čudesan svijet kolumbijskog nobelovca zacijelo neće odoljeti čarima Ljubavi u doba kolere.



Brenda Joyce 'Nepredvidivo srce'

U ovoj napetoj ljubavnoj priči saznajte hoće li Candice staviti sve na kocku zbog zabranjene ljubavi s Apačkim ratnikom.

U nezaustavljivom bijegu od svega što užasava njezino neobuzdano srce, Candice Carter, simbol ljepote Novog Meksika, nedosanjani san svakog poželjnog i umišljenog ženika u bližoj i daljoj okolici, našla se usred pustinje suočena s posljednjim trenucima u svom životu. Ako bolje od onoga što poznaje ne može, onda neka bude tako – spremna je i umrijeti! Ali u krajnjem očaju Candice spoznaje da može i gore! Ni sama ne uspijevajući razumjeti kako, već u sljedećem trenutku našla se u čeličnom naručju Jacka Savagea – čovjeka koji ju je spasio od sigurne smrti i sada je vodi ravno u propast. Tko je taj divlji Apači ratnik u čijim žilama teče i bjelačka krv, i zašto ju je sudbina poslala ravno u ovu zabranjenu avanturu? Hoće li Candice i Jack pregaziti sva moralna načela i društvene obveze da bi uživali u istinskoj i neobuzdanoj ljubavi? Na kocki je baš sve – njezina neokaljana čast i zavjet koji je ovaj neustrašivi ratnik davno položio pred svojim plemenom. Može li ljubav porušiti godinama podizane bedeme i umjesto njih sagraditi mostove?



Suzanne Enoch 'Kako ukrotiti razvratnika'

Život i čast jedne mlade guvernante dovedeni su u pitanje zbog zloglasnog grofa Luciena Balfoura.
Čestita guvernanta nikada ne smije ostati nasamo s muškarcem. Njezina reputacija mora biti besprijekorna bez najmanje naznake skandala. Ona ne smije otkrivati svoje emocije čak ni kad poslodavac prijeđe granicu lijepog ponašanja. Guvernanta nikada ne preispituje naredbe svoga poslodavca. Čak ni onda kad je on dovodi u iskušenje da zbog želje prijeđe dopuštene granice. Nikada, baš nikada, ne smije se zaljubiti u nekoga iz viših društvenih krugova. Posebice ne u razvratnika ... bez obzira na to koliko bi ubojiti mogli biti njegovi poljupci... Je li Alexandra Gallant naučila lekciju ili će dan kada je stupila u dom zloglasnoga grofa Luciena Balfoura biti dan kada je potpisala ugovor s nečastivim i nepovratno uništila i posljednju mogućnost da vrati teško stečeni ugled u društvu?



Sarah Lark 'Pjesma Maora'


Priča je to smještena na Novom Zelandu u 19. stoljeću, o borbi dviju djevojaka zaljubljenih u istoga muškarca. William Martyn, sin irskoga seoskog plemića, obrazovaniji je i uljuđeniji od mnogih koje je potraga za zlatom dovela u Queenstown. Elaine se zaljubljuje u njega i William prihvaća njezinu ljubav. Međutim, kada u posjet dolazi Kura, Elaineina rođakinja, polumaorka, njihova se ljubav našla u velikoj kušnji… William odmah podliježe čarima egzotične ljepotice i njezinu slobodnom ponašanju. Kako će završiti borba dviju djevojaka zaljubljenih u istoga muškarca? Hoće li Kura ostvariti karijeru pjevačice kako je oduvijek maštala ili će ju ljubav u tome spriječiti? Kako će završiti Elainin bijeg nakon grubog obrata sudbine koji joj je promijenio život?



Susana Kearsley 'Oči boje zimskog mora'

Dvije paralelne priče, jedna iz sadašnjosti druga iz prošlosti, isprepletene su uzbudljivom ljubavnom pričom zbog čega je ovaj povijesni roman zarobio srca čitatelja širom svijeta. Kada spisateljica uspješnica Carrie McClelland posjeti vjetrovite ruševine dvorca Slains, očara je ogoljeli, ali prekrasan škotski krajolik. Područje joj se čini nevjerojatno poznatim, no taj nelagodni osjećaj ipak pokušava zanemariti na početku pisanja novog romana čija je radnja smještena upravo u tom dvorcu, a glavna junakinja je njezina pretkinja Sophia. A onda Carrie počinje uviđati da pisanje romana uvelike utječe na njezin život i da je granica između stvarnosti i mašte sve tanja i tanja. Kako Sophijina sjećanja uvlače Carrie sve dublje i dublje, spisateljica otkriva prekrasnu ljubavnu priču izgubljenu u vremenu. No kada shvati da se njezin roman više temelji na činjenicama nego na mašti, Carrie se počinje pitati radi li se ovdje o nekoj neobičnoj vrsti pamćenja i je li ona jedina osoba na svijetu koja stvarno zna što se dogodilo prije toliko godina.



Kami Garcia, Margaret Stohl: Divna stvorenja i Divna tama

U prvom nastavku trilogije, Divna stvorenja Ethan Wate, zvijezda školskog košarkaškog tima, jedva čeka da završi srednju školu i napusti južnjački gradić u kojem je odrastao. Život mu je postao težak otkako mu je umrla majka, a otac se povukao u svoju radnu sobu i posvetio pisanju knjiga. Tada u njegov život ulazi Lena Duchannes - neobična djevojka koja koja mu se prije toga neko vrijeme pojavljivala u snovima, ili bolje reći u noćnim morama. Ona pripada obitelji čarnika, čiji su članovi oduvijek posjedovali natprirodne moći.

Divna tama, nestrpljivo iščekivani drugi dio trilogije Kami Garcije i Margaret Stohl, slojevita je i uzbudljiva priča puna neočekivanih preokreta, koja će ispuniti pa čak i nadmašiti očekivanja fanova "Divnih stvorenja".



Ethan i Lena u drugom se nastavku trilogije suočavaju s posljedicama događaja koji su u noći proslave Lenina šesnaestog rođendana iz temelja potresli njihov život. Nakon smrti ujaka Macona Lena je potištena i izgubljena, i čini se da ne postoji način da joj Ethan pomogne preboljeti taj gubitak, jer se Macon čitav život brinuo za nju nadomještajući joj roditelje. Lena se povlači u sebe, a Ethan, koji još uvijek nije posve svjestan posljedica onoga što se dogodilo na Lenin rođendan - kad je u posljednji čas, nakon epske bitke između dobra i zla, spašena od prelaska na mračnu stranu - pokušava shvatiti što se zbiva. Stoga nastoji ući dublje u tajnoviti svijet čarnika, a neke od tajni koje pritom otkriva dovest će i njega i one koje voli u puno veću opasnost nego što je mogao zamisliti.

U Divnoj tami dramatičnost radnje podignuta je na još višu razinu, a gotička atmosfera obiluje prizorima čarničke magije, smrtnim opasnostima kojima su izloženi glavni junaci i obiljem neočekivanih i uzbudljivih obrata.



Jasmina Rodić: Dnevnik solerice - o frajerima, godišnjim dobima & minusu na računu

Velika očekivanja od života i ljubavi dovode solericu u lijepe, smiješne, ponekad i tužne, ali uvijek uzbudljive situacije – od Zagreba preko Beograda do New Yorka, solerica niže avanture u kojima se ljubav isprepliće s nadom i melankolijom.

Dnevnik solerice Jasmine Rodić dijagnoza je kompleksnog ljubavnog života, a njezina je postfeministička junakinja, osviještena i modno i medijski, istovremeno romantična i skeptična, željna ljubavi i vezivanja, ali svejedno ispunjena neutaživom željom za slobodom i novim uzbuđenjima.

U ovom odličnom prvijencu Jasmina Rodić ispisuje modernu urbanu priču u kojoj nudi emocije, avanturu – i poput Bridget Jones – smješniju stranu ljubavnih brodoloma.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene