Snijeg u Zagrebu 2013.
Snijeg u Zagrebu 2013. Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za nadolazeću zimu.


DHMZ je objavio na svojim stranicama kratku sezonsku prognozu u kojoj predviđa vrijeme za zimu koja je pred nama. Objavu prenosimo u cijelosti.

"Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./2023. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

U dugoročnim prognozama ne može se precizirati tip oborine

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine. Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Olujna bura, ilustracija Hladno, a zatim još hladnije: DHMZ izdao narančasto upozorenje za jedan dio Hrvatske, meteorolog otkriva što nas čeka idućih dana

Ilustracija (Pre)više nijansi sive: Čitav tjedan oblaci i niske temperature, a ponegdje je moguć i snijeg

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica)", stoji u objavi DHMZ-a.

Ova kratka sezonska prognoza izrađena je u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju