Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BRRR!

DHMZ objavio prognozu za nadolazeću zimu: Pogledajte što nas čeka te koji će mjesec biti najhladniji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu za nadolazeću zimu.

DHMZ je objavio na svojim stranicama kratku sezonsku prognozu u kojoj predviđa vrijeme za zimu koja je pred nama. Objavu prenosimo u cijelosti.

"Prema dostupnom prognostičkom materijalu zima 2022./2023. bit će još jedna u nizu toplijih od višegodišnjeg prosjeka ili najmanje prosječno topla uz umjerenu do veliku vjerojatnost ostvarenja prognoze.

Ako promatramo odvojeno mjesece i odstupanje srednje mjesečne temperature od prosjeka, tada je vjerojatnost za pozitivno odstupanje veća u prosincu te osobito veljači nego u siječnju, kada je moguća temperatura oko prosjeka ili čak ponegdje malo niža od toga. Uz prodore hladnog zraka, temperatura može biti i osjetno niža od uobičajene i na kopnu i na moru, ali će zimu najvjerojatnije u cjelini obilježiti iznadprosječna toplina.

U dugoročnim prognozama ne može se precizirati tip oborine

Prognoza količine oborine na sezonskoj skali mnogo je složenija od prognoze temperature, pa je i njezina pouzdanost za dulje razdoblje manja. Za ovu zimu predviđa se količina oborine oko prosjeka ili veća od njega uz umjerenu vjerojatnost ostvarenja prognoze. Pritom na Jadranu i uz njega u sva tri mjeseca postoji signal za više oborine od mjesečnog srednjaka. U unutrašnjosti je vjerojatnost za više oborine od uobičajenih količina veća u prosincu nego u siječnju i veljači.

Svakako treba naglasiti da se u hladnom dijelu godine u dugoročnim prognozama ne može precizirati tip oborine. Isto tako valja imati na umu da se tijekom sezone mogu izmjenjivati sušna razdoblja s uglavnom kraćim razdobljima, kada je lokalno moguća izraženija oborina, dakle obilnija kiša ili snijeg.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VREMENSKA PROGNOZA Hladno, a zatim još hladnije: DHMZ izdao narančasto upozorenje za jedan dio Hrvatske, meteorolog otkriva što nas čeka idućih dana

Pročitajte i ovo Ilustracija VREMENSKA PROGNOZA (Pre)više nijansi sive: Čitav tjedan oblaci i niske temperature, a ponegdje je moguć i snijeg

Uz informacije koje nam donosi sezonska prognoza, svakako valja pratiti i vremenska izvješća i upozorenja koja se odnose na kraće razdoblje, osobito kada je u pitanju vrsta oborine ili vremenski ekstremi (npr. obilne količine oborine, kiša koja se smrzava na tlu, nagla i izražena zahladnjenja).

Sezonska prognoza za zimu u skladu je s prognozom Klimatskog foruma za jugoistočnu Europu te Klimatskog foruma za područje Mediterana i sjeverne Afrike (kojih je Hrvatska članica)", stoji u objavi DHMZ-a.

Ova kratka sezonska prognoza izrađena je u Sektoru za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene