Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA U BANSKM DVORIMA

Vlada prihvatila devet amandmana na proračun i odmrznula cijene goriva. Plenković: ''Pravovremeno smo reagirali''

Aktualno Galerija Sjednica Vlade Sjednica Vlade Foto: DNEVNIK.hr +0 Provjereno: Premijer Andrej Plenković Galerija 1/2 >>
Vlada je održala sjednicu u Banskim dvorima na kojoj je u skladu s najavama donijela odluku o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata, a što se tiče amandmana na prijedlog proračuna za iduću godinu prihvatila ih je devet.

"Susreli smo se direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu i razgovarali o njihovim naporima u Europskoj uniji  (EU) i drugdje. Oni imaju politiku pet stupova -  cijepljenje, primjena booster doze, nošenje maski, prozračivanje prostorija te novi medicinski tretmani - izgledno da će postojati lijekovi u budućnosti, to je, dakle, pet stupova kojima će WHO nastojati pomoći globalno svim državama, pa i nama", rekao je Andrej Plenković u kratkom uvodnom govoru.

"I dalje primjećujemo pad broja novozaraženih, ali i dalje su to visoki brojevi. Imamo više nego dovoljno doza za sve, pozivam sve da se cijepe. To se odnosi i na treću dozu. I u konačnici imamo taj novi soj - omikron, još čekamo službenu potvrdu da vidimo ima li ga u Hrvatskoj, ministar zdravstva će vjerojatno o tome danas obavijestiti javnost, ali moramo biti jako oprezni", poručio je premijer te se osvrnuo na proračun za iduću godinu.

Vlada prihvatila pet oporbenih amandmana na proračun

Istaknuo je da je glavna zadaća preusmjeravanje s kriznog upravljanja prema konkurentnosti i stvaranju novih radnih mjesta: ''Što se tiče temeljnih točaka, smisao proračuna je nastaviti jačati otpornost hrvatskog gospodarstva, omogućiti oporavak i s faze očuvanja radnih mjesta doći u novi iskorak, a to je kreiranje radnih mjesta da se, premostivši ovu krizu rastom BDP-a, okrenemo prema konkurentnosti i jačanje ekonomije''.

Vlada se tako na sjednici izjasnila o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2022. s projekcijama za 2023. i 2024. te prijedlogu Uredbe o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Plenković je rekao da su od 475 amandmana na proračun odlučili prihvatiti njih devet od čega su četiri vladajuće većine, a pet ih je oporbenih. Riječ je o amandmanima Veljka Kajtazija, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka, zastupnika Željka Lenarta, Kluba zastupnika IDS-a, zastupnice Vesne Vučemilović, Klub zastupnika HNS-a, zastupnice Boške Ban Vlahek, Kluba zastupnika HDZ-a.

O kojim je amandmanima riječ?

Od ukupno 475 amandmana, njih 450 se smatra važećima, dok je 25 amandmana nevažećih jer nisu u skladu sa člankom 38. Zakona o proračunu (za amandmane kojima se predlaže povećanje rashoda ili izdataka treba istodobno predložiti odgovarajuće smanjenje rashoda ili izdataka), objasnio je državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić.

Među amandmanima koji se prihvaćaju je naj zastupnika Kajtazija, koji se odnosi na osiguranje 400.000 kuna u idućoj godini za Nacionalni plan uključivanja Roma za razdoblje 2021.-2027. U izmijenjenom obliku najavljeno je i prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka, kojim bi se iznos za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja u obitelji povećao za gotovo 4,4 milijuna kuna u 2022. godini.

Plenković je istaknuo da se u modificiranom obliku za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja izdvaja još i više sredstava nego je predloženo amandmanom: "Poruka da želimo spriječiti nasilje nad ženama, prije svega nasilje u obitelji, nešto je što su vrijednosti za koje se zalažemo tijekom cijelog mandata. S obzirom i na ovo grozno ubojstvo koje se dogodilo prije nekoliko dana u Splitu, kroz ovaj način za izdvajanje više sredstava za stambeno zbrinjavanje žrtava nasilja želimo poslati još jednu snažnu poruku".

U idućoj će se godini, temeljem prihvaćanja amandmana zastupnika Željka Lenarta (HSS) u izmijenjenom obliku, povećati i sredstva za program Hrvatske knjižnice za slijepe u iznosu od 100.000 kuna, a bit će prihvaćen i amandman Kluba zastupnika IDS-a, temeljem kojega će se povećati sredstva na aktivnosti Programi Hrvatskog restauratorskog zavoda, i to za iznos od milijun kuna u idućoj godini, a za sanaciju Eufrazijeve bazilike u Poreču.

U izmijenjenom će se obliku prihvatiti i amandman zastupnice Vesne Vučemilović (Hrvatski suverenisti) i tako u 2022. godini za 600.000 kuna povećati sredstva za međunarodnu promociju hrvatske poljoprivrede i drvoprerađivačke industrije.

Vlada je odlučila prihvatiti i amandman Kluba zastupnika HNS-a, HSU-a i nezavisnih zastupnika, i to u iznosu od milijun kuna u idućoj godini za aktivnosti sanacija osječke Tvrđe.

Temeljem amandmana zastupnice Boške Ban Vlahek (SDP), i to u izmijenjenom obliku, u 2022. će se za šest milijuna kuna povećati proračunska sredstva na aktivnosti Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec.

Zadnja dva amandmana koje će predstavnici Vlade prihvatiti tijekom saborskog izjašnjavanja odnose se na povećanje sredstava u idućoj godini za bolnički sustav. Tako je najavljeno prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a u iznosu od milijun kuna za početak provedbe projekta izgradnje modularne zgrade u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", a prihvaćanjem u izmijenjenom obliku amandmana zastupnika Mira Totgergelija (HDZ) osigurat će se 17,7 milijuna kuna za Opću bolnicu Bjelovar.

Vlada ukinula Uredbu i odmrznula cijene goriva

Vlada je odlučila o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata što je najavio ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić još prošli tjedan istaknuvši da bi od utorka cijene i eurodizela i eurosupera bile veće od onih koje je Vlada propisala uredbom.

''Smatram da smo ovom pravovremenom uredbom napravili odličan potez. Neke zemlje su slijedile taj naš primjer. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima stavljamo tu Uredbu van snage i važno je da naši građani shvate da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama. U slučaju da je to potrebno, zaštitit ćemo ih s obzirom na sve što smo napravili u potekle dvije godine upravljanja prije svega sa zdravstvenom krizom, a onda i svim drugim posljedicama", istaknuo je Plenković.

''S obzirom na to da je od donošenja Uredbe, njezinih izmjena i dopuna, došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se odrazilo na cijene od sutrašnjeg dana, potrebno je donijeti uredbu o prestanku važenja ove uredbe kako bi trgovci moglo ponovno cijene naftnih derivata formirati slobodno. U protekla dva mjeseca, donošenjem Uredbe, stabilizirali su se uvjeti na domaćem tržištu , ali i očekivanja krajnjih kupaca i ukupne javnosti'', kazao je Ćorić.

"Uredba je u potpunosti ispunila cilj svog donošenja i od sutrašnjeg dana njezinim prestankom važenja dopustit ćemo da se maloprodajne cijene nafte i naftnih derivata formiraju slobodno. Nadamo se da do sličnih situacija neće doći i ubuduće, no ako dođe Vlada će ponovno reagirati'', istaknuo je ministar gospodarstva i održivog razvoja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SABOR O PRORAČUNU Paljba po Plenkoviću: "Žao mi je što imam samo minutu da vam taj šalabahter razvalim", "Ponašate se kao Sanader"
Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić O CIJENAMA GORIVA Ćorić: ''Naša uredba je pogodila u sridu. To je poruka svima onima koji šire lažne teze''

Podsjetimo, Vlada je 14. listopada donijela uredbu prema kojoj trgovci naftnim derivatima u idućih 30 dana mogu prodavati Eurosuper BS 95, Eurosuper BS 98 i Eurosuper BS 100 po cijeni od 11.10 kuna po litri, dok se za Eurodizel BS odredila maksimalna cijena od 11 kuna po litri.

11. studenoga Vlada je produljila važenje te uredbe za još 30 dana, ali samo za naftne derivate bez dodatnih aditiva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene