Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANSKA INICIJATIVA

Oni razvoze oksimetre oboljelima od koronavirusa: ''Da je moj prijatelj došao na vrijeme u bolncu, možda bi sve prošlo brže i bezazlenije''

Oksimetar
Oksimetar Foto: DNEVNIK.hr
Oboljelima od COVID-a koji se liječe kod kuće, na jugu Istre dostavom na posudbu stižu oksimetri - mali aparati koji mjere količinu kisika u krvi. Njih su kupili i razvoze ih građani okupljeni u inicijativu, a želja im je, kažu, da priča zaživi u cijeloj Hrvatskoj.

Jednim telefonskim pozivom, i u roku od pola sata, oksimetar stiže na kućnu adresu. Mali aparat postavljen na prst u nekoliko sekundi prikazuje razinu kisika u krvi. Sabina Pongrac iz Građanske inicijative OXI tumači kako svatko od  dostavljača ima zadužen jedan, dva ili tri oksimetra, ovisno o situaciji koji su vani ili nisu.

Jedini uvjet za posudbu je - pozitivan test na COVID.

Sve je počelo, kaže nam jedan od osnivača ove građanske inicijative, nakon što je njegov prijatelj s velikim komplikacijama zbog COVID-a završio u bolnici.

Boris Stermotić o svom prijatelju kaže kako bi, da je imao oksimetar, došao na vrijeme i najvjerojatnije bi ga liječili kod kuće. Inicijativa je, kako pojašnjava, nastala baš s tom namjerom da rade na prevenciji komplikacija uvjetovanih COVID-om 19.

Za sada je na jugu Istre 30 oksimetara na korištenju kod pacijenata, a idućih dana stiže ih još. Neki od njih, napominju nam, već su spasili živote. Zahvaljujući njema sedmero pacijenata na vrijeme je stiglo na hitnu pomoć.

Oni koji ih imaju kod sebe, uz njih se osjećaju puno sigurnije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DESET NA RESPIRATORU Karlovačka bolnica zbog velikog broja pacijenata oboljelih od COVID-a smanjuje broj operacija: "Zasad nije upitno zbrinjavanje hitnih slučajeva i onkoloških bolesnika"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LIJEČNICI UPOZORAVAJU Dramatično pismo: ''Dok državni vrh izmjenjuje uvrede na razini prepotentnih narcisoidnih maloljetnika zlostavljača, zdravstveni sustav nestaje''

Zoran Milović, korisnik oksimetra naglašava kako se treba djelovati što prije. "Tako sam ja upućen, da se treba što prije djelovati ako se primijeti da je kisik niži, da bi se moglo pomoći na vrijeme i da ne bi COVID napravio veću štetu nego što je", kaže Milović.

Liječnica, specijalistica pulmologije pojašnjava da je normalna zasićenost kisikom do 95 posto. "Ako imaju 93 posto saturaciju onda su potencijalni kandidati da bi čak trebali ostati u bolnici zbog neke nadomjesne terapije kisikom", pojasnila je Vedrana Mihaljević.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 



 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene