Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tema dana

Zabrinjava li vas napetost između Hrvatske i Mađarske?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odnosi Hrvatske i Mađarske ušli su u napetu fazu nakon raspisivanja međunarodne tjeralice za čelnim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Pročitajte i ovo Nova objava Zorana Milanovića Videoporuka s Pantovčaka VIDEO Nova objava Zorana Milanovića: "Evo tko je AP..." Slika nije dostupna Susret u Bruxellesu Orban: Slučaj Ina-MOL nije političko pitanje! Milanović: Mislim isto što i on!

Nakon što je na hrvatski zahtjev predsjednik uprave mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi završio na Interpolovoj tjeralici, politički odnosi Hrvatske i Mađarske naglo su zahladili.

Za Hernadijem je tjeralica raspisana nakon što su mu mađarske vlasti odbile uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj. Hrvatsko ga pravosuđe sumnjiči da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader lani prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora.

>> Evo što je Milanović rekao o napetoj situaciji s Mađarskom

Vlada u Budimpešti je kao najveći pojedinačni dioničar MOL-a upravi kompanije jučer naložila da napravi reviziju portfelja i ako je potrebno, pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica.

U oštro intoniranom priopćenju navedeno je da za Budimpeštu slučaj Ina-MOL više nije isključivo pitanje poslovnih nesuglasica između vlasnika, već da se radi o 'sumnjivim i nezakonitim postupcima'.

Hrvatska je prozvana za nepoštivanje ugovornih obveza, a spominju se i 'stalna politička kampanja protiv MOL-a u Hrvatskoj, javne prijetnje hrvatskoga ministra financija protiv najvećeg ulagača u toj zemlji te postupci hrvatskih pravosudnih tijela protiv nekih direktora MOL-a upućuju na to da se služe sredstvima izvan ekonomske sfere za vršenje pritiska'.

Povrh svega, mađarski šef diplomacije Janos Martonyi otkazao je sudjelovanje na Croatia forumu u Dubrovniku.

Predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović danas je u Banskim dvorima kazao da trenutnu situaciju ne shvaća kao ratno stanje.

'Ovo što se događa u odnosima s MOL-om ne shvaćam kao ratno stanje. Tako nećemo komunicirati. Mađarsku Vladu donekle mogu razumjeti, no od vas [ministara] očekujem suzdržanost bez ikakvih komentara', rekao je premijer i dodao da mu privatno nije drago što se događa.

Imao je i nekoliko pomirljivih riječi. 'Zemlje nije zahvalno dijeliti na prijatelje i neprijatelje, ali ako je netko pomagao Hrvatsku u posljednjih 20 godina, to je bila Mađarska. Možda nitko Hrvatskoj nije pomagao više od Mađarske', rekao je Milanović i dodao da su dosad odnosi s tom susjednom zemljom bili sjajni te da vjeruje da se neće urušiti.

Zabrinjava li vas napetost između Hrvatske i Mađarske?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene