Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U osnovne škole uskoro stižu novi jelovnici, koji bi u povijest trebali poslati nezdrave namirnice koje su u nekim školskim blagovaonicama dosad prevladavale.


OSTAVITE SVOJE KOMENTARE NA FACEBOOKU I TWITTERU, A NAJZANIMLJIVIJE ĆEMO PROČITATI U VIJESTIMA NOVE TV U 17 SATI!

Sa skorim početkom nastave učenike bi u školskim kuhinjama trebala dočekati kvalitetnija hrana. Jelovnici će biti sastavljeni na temelju Normativa za prehranu učenika u osnovnim školama i Nacionalnih smjernica za prehranu učenika, koje je prošle godine donijelo Ministarstvo zdravlja.

>> 'Moje dijete odbija hranu'

Vezani članci Učionica, ilustracija Sve je više škola online, hoće li zbog korone to učiniti sve? Doznajemo koliko je učenika, a koliko nastavnika zaraženo Kuharske kalvarije - 10 Njihovo ''kuhanje'' je čista kalvarija, na društvenim mrežama pohvalili se remek-djelima

U tim je dokumentima, ovisno o dobi i spolu učenika, naveden preporučeni dnevni unos energije i hranjivih tvari.

Školama su predloženi i jelovnici, u kojima je naglasak stavljen na zdravu prehranu, što znači da će s menija u velikoj mjeri nestati ponuda koja je u nekim školskim kuhinjama dosad bila gotovo svakodnevnica - krafne, paštete, lisnato tijesto i sl.

S druge strane, pojavit će se zdravije i bolje raspodijeljenje namirnice (ovisno o tome je li riječ o doručku, ručku ili večeri), koje uključuju više voća i povrća i manje hrane bogate mastima. Cilj je da školarci budu zdraviji i da se smanji sve veći broj pretile djece, što može predstavljati ozbiljan zdravstveni problem.

Koliko pazite na prehranu?

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook