Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novo gorivo

Znanstvenici pronašli zamjenu za naftu!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici sa sveučilišta Princeton su objavili da bi u budućnosti SAD mogao eliminirati potrebu za naftom ako je zamijene sintetičkom kombinacijom ugljena, prirodnog plina i bio- goriva.

Budući da biljke apsorbiraju ugljični dioksid, SAD bi u narednim desetljećima mogao smanjiti svoju emisiju stakleničkih plinova za oko 50 posto. No to nije sve, novo gorivo bi se moglo koristiti i u klasičnim motorima, ali se ne bi morao miješati poput ostalih biogoriva čiji se etanol miješa s benzinom, piše Phys.org.

Pročitajte i ovo Ilustracija Za 14 dana Vlada intervenirala: Pogledajte koje su nove cijene goriva Slika nije dostupna Drastično poskupljenje Novi šok za građane! Dnevnik Nove TV doznaje da Vlada neće intervenirati u cijene goriva: Pogledajte koliko će stajati benzin, a koliko dizel

Christodoulos Floudas, profesor kemijskog i biološkog inžinjeringa zajedno sa svojim timom već nekoliko godina analizira različite mogućnosti u kojima bi SAD mogao svoja vozila pogoniti sintetičkim gorivima, umjesto naftnim derivatima. To bi gorivo, osim gospodarskih, imalo i ekoloških prednosti.

>> Amerikanci lete na 'alkoholnom' gorivu!

'Cilj je istovremeno proizvesti dovoljno goriva i smanjiti emisije CO2 ili drugih stakleničkih plinova za 50 posto. Pitanje je ne samo može li se to učiniti, nego i postoji li mogućnost da se to izvede na ekonomski isplativ način, a odgovor je potvrdan u oba slučaja', rekao je profesor Floudas.

U proizvodnji bi se koristio Ficher- Tropschov proces. Naime, ugljik i vodik iz bilja povezuju se u složene spojeve slične benzinu i dizelu, dok se biljni materijali zagrijavaju na temperaturu između 1.000 i 1.300 stupnjeva Celzijevih i pretvaraju se u plin. Potom se Fischer-Tropschovim procesom plin pretvara u lance ugljikovodika koji se dalje procesuiraju uz pomoć katalizatora poput nikla ili željeza, a konačni proizvodi su goriva, voskovi i lubrikanti koji se inače dobivaju iz nafte.

Međutim, ovaj cilj nije moguće ni lako ni brzo ostvariti jer bi u realnom pristupu u kojem bi se plan provodio postupno, SAD-u trebalo 30 do 40 godina za potpuni prelazak na sintetičko gorivo. Isto tako, to će biti vrlo skup projekt te će stajati oko 1.100 milijardi dolara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene