Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lete bez problema

Amerikanci lete na 'alkoholnom' gorivu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američko ratno zrakoplovstvo testiralo je novu vrstu goriva baziranu gotovo isključivo na alkoholu.

Gorivo je testirano na vojnom zrakoplovu tipa A-10C Thunderbolt II, koji je na 'alkoholu' poletio iz vojne zračne baze Eglin na Floridi. Nova vrsta goriva, koja je testirana, nazvana je 'Alcohol to Jet', odnosno ATJ. Cilj američkog ratnog zrakoplovstva jest pronaći rješenje za zrakoplovno gorivo, koje se neće raditi iz nafte.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potvrđeno je Vlada objavila nove cijene goriva Ilustracija Pozlilo mu je Pacijent umro u sanitetskom vozilu tijekom transporta iz Hrvatske u Njemačku, zbog jednog detalja brzo je pozvana policija

>> SAD oko Irana okuplja najjaču borbenu zračnu flotu u povijesti

Iako su neki možda odmah zamislili pilote sa žesticom ili pivom u rukama kako pune spremnike zrakoplova, gorivo koje je testirano ne potječe iz samoposluživanja, već se proizvodi fermentiranjem šećera iz organskih materijala, poput drveta ili trave, nakon čega se obrađuje u kerozin, kojeg koriste zrakoplovi za let.

'Letio je kao svaki drugi A-10 na regularnom gorivu', istaknuo je Jeff Braun, glasnogovornik zračne baze Wright-Patterson u Ohiu, a prenosi Daily Mail.

Pilot koji je testirao novo gorivo, kapetan Joseph Rojas, istaknuo je kako je A-10 idealan za testiranje, jer mu je dovod goriva u svaki od motora zaseban pa se mogu istovremeno testirati na novo gorivo i letjeti na regularnom. Ukoliko motor na novom gorivu radi kako treba, onda se može prebaciti na to gorivo i na drugom motoru.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene