Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Znanstvenici smatraju

Moguće je dokazati živimo li u kompjutorskoj simulaciji!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Godine 2003. profesor Nick Bostrom sa sveučilišta Oxford kazao je kako je moguće da živimo u kompjutorskoj simulaciji. Danas znanstvenici kažu da imaju mogući dokaz tomu.

U svom je članku iz 2003. godine profesor Nick Bostrom s Oxforda ponudio vrlo malo znanstvenih dokaza da bi potvrdio tezu da živimo u kompjutorskoj simulaciji, piše io9.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne nadaju se svi istom u svemiru Zašto se poznati futurist nada da nećemo otkriti tragove života na Marsu? 'Mrtve stijene i beživotan pijesak bi me oraspoložili' Slika nije dostupna Moćan i sveprisutan 'Matrix' postoji, doznajte kako se zove u stvarnom svijetu...

Danas tim fizičara kaže kako je to moguće dokazati te da je ključ u pronalaženju kozmološkog potpisa, sličnog poslovičnoj crvenoj pilula iz kultnog filma Matrix. Znanstvenici čak kažu da misle da znaju o čemu se radi.

Prema Silasu Beaneu i njegovu timu sa Sveučilišta u Bonnu u Njemačkoj, simulacija svemira uvijek treba imati ograničenja, bez obzira koliko moćna bila. Ta bi ograničenja, tvrde znanstvenici, promatrali ljudi unutar simulacije, kao neku vrst ograničenja fizikalnih procesa.

>> Prezentacija automobila kakvu još niste vidjeli!

Ali kako bismo mi mogli prepoznati ta ograničenja? Vrlo jednostavno, kažu znanstvenici. Samo izgradimo vlastitu simulaciju svemira i otkrijemo o čemu se radi. To je ono što oni i pokušavaju napraviti. Dosad su uspjeli kreirati jako malenu verziju svemira, koja se mjeri u femto skali, koja je manja čak i od nano skale.

Znanstvenici simuliraju kvantnu kromodinamiku, koja je prirodna sila koja stvara nuklearnu silu između protona i neutrona, te potiče njihovu interakciju. Znanstvenici smatraju kako bi njihova simulacija mogla biti preteča još snažnijoj simulaciji, koja bi mogla uključivati molekule, stanice, pa čak i ljude.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene