Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici upozoravaju kako ne postoje adekvatne alternative rijetkim metalima koji se koriste u proizvodnji mobitela i drugih gadgeta, što bi moglo predstavljati velike probleme u budućnosti.


Znanstvenici s Yalea proveli su istraživanje o korištenju rijetkih metala u tehnologiji i popularnim gadgetima poput pametnih telefona te su došli do zabrinjavajućih rezultata koji su pokazali kako bi nestašica takvih materijala u budućnosti mogla dovesti do velikih problema za tehnološke kompanije i inovacije na mobilnom i računalnom tržištu.

Vezani članci Ilustracija U Hrvatskoj vlada opasna nestašica: HALMED objavio popis lijekova koje trenutačno ne možete kupiti Darivanje krvi - 1 Nestašica u riječkom KBC-u, pozivaju se darivatelji da hitno daju krv

Oni su analizirali korištenje 62 takva metala te su zaključili kako niti jedan od njih nema jednako učinkovitu alternativu, tj. metali koji bi ih mogli zamijeniti nisu jednako učinkoviti, a dvanaest takvih metala nema nikakvu alternativu. Iako se o tome ne priča previše u javnosti, na BBC-u kažu kako je veliki broj tehnoloških kompanija zabrinut zbog velikog iskorištavanja ovakvih materijala i njihove buduće nestašice koja bi mogla znatno utjecati na proizvodnju brojnih gadgeta za kojima vlada sve veća potražnja.

Evo kako nas tehnologija oblikuje! A i mi nju...

'Ovo je poziv za buđenje', komentirao je jedan znanstvenik rezultate ovog istraživanja koji su pokazali koliko je moderna tehnologija ovisna o rijetkim metalima koji će, s obzirom na sve veću proizvodnju gadgeta, biti sve manje dostupni. Rijetki metali i njihovo iskorištavanje donose i još neke velike probleme poput štetnosti za okoliš, ali oni postaju i sve važnije političko pitanje.

Naime, prije nekoliko godina Kina (najveća eksploatacija rijetkih metala odvija se upravo u ovoj zemlji) je ograničila izvoz nekih rijetkih metala – iako su tada tvrdili da je razlog za to ograničenje loš utjecaj na okoliš, brojni analitičari primijetili su kako su na taj način višestruko povećali cijenu tih materijala, dok su kineskim kompanijama omogućili njihovo korištenje po znatno nižoj cijeni.

Profesor Andrea Stella napominje kako je ovo prvi puta da je problem iskorištavanje rijetkih metala i svih budućih potencijalnih problema obrađen ovako detaljno, a u zaključku ovog istraživanja stoji da će znanstvenici u budućnosti imati velikih problema pri dizajniranju novih tehnoloških proizvoda i materijala jer će se suočiti s nestašicom resursa bitnih za njihovu proizvodnju. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju